Röviden

MTI
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágul a szlovák autópálya-matrica
Jövőre jelentősen drágulnak a személyautók számára a szlovák autópálya-matricák: míg jelenleg az éves matrica 36,5 euró (10 220 forint), ezért jövőre már 50 eurót (14 ezer forint) kell fizetni. Egyidejűleg drágulnak a heti- és havimatricák is, amelyek jelenleg 4,9, illetve 9,9 euróba kerülnek. Az emeléstől a kormány 14 millió euró többletbevételt vár. Ugyanakkor a közlekedési tárca a napi- matrica bevezetését is fontolgatja. (MTI)

Nőtt az amerikai munkanélküliség
A vártnál nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli-segélyt igénylők száma az Egyesült Államokban a múlt héten – derült ki az ország munkaügyi minisztériumának tegnapi közléséből. A segélykérelmek száma 12 ezerrel, 465 ezerre nőtt a szeptember 18-án záródott héten. A szakértők szerényebb, 3000 fős emelkedést vártak. A munkanélkülisegély-kérelmek száma először nőtt négyheti folyamatos csökkenés után, ami így a szakértők szerint magasabb szinten áll, mint ami a helyzet javulásához szükséges. (MTI)

Illetékrendszerünket vizsgálta az unió
Tegnap tárgyalt az Európai Bíróság arról, hogy diszkriminatív-e az a magyar szabályozás, amely a más tagállamban lévő lakástulajdon eladását követő magyarországi lakásvásárlást kedvezőtlenebb bánásmódban részesíti, mintha az eladott lakás Magyarországon lenne. A tárgyalásra készült álláspontok tanúsága szerint Magyarország úgy látja, hogy nem követett el jogsértést, mert „nincs szó objektíve hasonló helyzetek közötti hátrányos megkülönböztetésről”. (MTI)

Románia megkapta a hitel utolsó részét
Az Európai Bizottság tegnap jóváhagyta Románia számára a korábban megítélt ötmilliárd eurós uniós hitelcsomag utolsó, 1,15 milliárd eurós részletét. A brüsszeli indoklás szerint a román kormány jól halad a takarékossági intézkedésekkel és az államháztartási hiány csökkentésével. Románia vállalta, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányát az idei 6,8 százalékról jövőre 4,4 százalékra, 2012-ben pedig 3 százalékra szorítja le. (MTI)

Nem változik az alapkamat?
Nem változtat a hazai jegybank jövő hétfői kamatdöntő ülésén a jelenlegi 5,25 százalékos alaprátán – legalábbis erre az eredményre jutottak a Reuters hírügynökség által szeptember 21–22-én megkérdezett szakértők. A felmérésben részt vevők többsége szerint az alapkamat már elérte a mélypontot, az első kamatemelésre pedig a jövő év közepe felé lehet számítani. Ugyanakkor ketten viszont a jövő év első negyedében várják a legalacsonyabb alapkamatot 5, illetve 4,75 százalékon. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.