Röviden

MTI
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kipufogó-ellenőrzés a közutakon
Közúti környezetvédelmi ellenőrzést kezdett hétfőn Budapesten és több vidéki városban
a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a négynapos akció során a környezetszennyező autók tulajdonosai további vizsgálatokra, míg a rendben talált járművek gazdái kisebb ajándékra számíthatnak. Az autósok a főváros mellett Debrecenben, Győrben és Szegeden számíthatnak ellenőrzésre szeptember 20–24. között.
Az ellenőrzésben részt vevők elsősorban a gépkocsik kipufogógázának szennyezőanyag-tartalmát mérik, amihez egy olyan eszközt is használnak, amely haladás közben is képes a járművek károsanyag-kibocsátásának vizsgálatára. (www.nkh.hu)

Lezárták a BP kútját a Mexikói-öbölben
Egy cementdugóval végleg elzárták a British Petrol (BP) olajtársaságnak azt a mexikói-öbölbeli olajkútját, amelynek fúróplatformja áprilisban robbant fel az Egyesült Államok legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozva. A baleset következményeinek felszámolását irányító Thad Allen, a parti őrség nyugalmazott tengernagya kijelentette, hogy a cementdugó tartósságát tesztelő nyomáspróbát helyi idő szerint hajnali 5 óra 54 perckor hajtották végre. Az elfojtás a tengerfelszín alatt 5,5 kilométerrel történt. A mentesítő fúrás csütörtökön érte el a kút alját. A kőolaj szivárgását július 15-én egy kitörésgátló süveggel sikerült lezárni. A BP augusztus 5-én a kút legfelső szakaszát zárta le egy betondugóval. Most, a járat alsó részének eltömítése után a lezárás véglegesnek tekinthető. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.