Selyemzsinór Jurij Luzskovnak

A tatár Sajmijevtől a szverdlovszki Rosszelen át a baskír Rahimovig korábban kirobbanthatatlannak tűnő, nehézsúlyú regionális vezetők sorát váltották le az elmúlt hónapokban. Ennek a Szovjetunió összeomlásával előtérbe került generációnak talán utolsó mohikánja Jurij Luzskov, akinek selyemzsinórt küldött a Kreml. A moszkvai polgármester távozása eldöntött ténynek tűnik, a kérdés inkább csak az, milyen áron történik ez meg.

Stier Gábor
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem odahaza, hanem Ausztriában ünnepelte a napokban 74. születésnapját a moszkvai polgármester. Jurij Luzskovot azonban nem hagyták pihenni az őt ide is követő tévéstábok. Ennél is jobban elrontotta az ünnepet, hogy az ausztriai víkend alatt feltehetően el kell döntenie, lemond-e önként posztjáról, avagy folytatja az értelmetlennek tűnő utóvédharcot. Elutazása előtt állítólag fogadta őt a Kreml egy vezetője, és egy hetet adott, hogy eldöntse, hajlandó-e mandátuma jövő évi letelte előtt önként távozni. A Vedomosztyi című lap úgy tudja, Luzskov utazása előtt a kormánnyal is konzultált, ahol azt javasolták, hogy ha lemond, megjelölheti, milyen beosztásban akar tovább dolgozni.
A moszkvai polgármester a szovjet, de az orosz időkben is a legfelső hatalmi kör tagja volt, a róla szóló döntések tehát általában túlmutattak önmagukon. Utódjának személye például most is jelezheti Putyin vagy Medvegyev erejét. Ráadásul Jurij Luzskov az ellene időről időre megindult támadások ellenére már 18. éve vezeti az orosz fővárost, s a hatalmi párt, az Egységes Oroszország egyik kulcsfigurájának számít. A nevével fémjelzett korszak azonban a végéhez közeledik. Jelzi ezt, hogy az utóbbi hetekben össztüzet zúdított rá a sajtó. Bírálják, mert úgy látják, semmit nem tesz a városért, kizárólag felesége, a milliárdos építési vállalkozó Jelena Baturina érdekeit szem előtt tartva irányítja a fővárost. Közben a tízmilliós megapoliszban állandósultak a dugók, a levegő erősen szennyezett, a város kommunális berendezései reménytelenül elavultak, sorra bontják el a műemlékeket.
Ezt a listát még lehetne folytatni, de nem ez a lényeg. Luzskov mandátumának lejártát a Kreml feltehetően azért nem szándékozik megvárni, mert a polgármester egyre inkább bezavar a 2012-es elnökválasztás előkészületeibe. Az államfő környezetében állítólag megelégelték, hogy Luzskov a kormányfő támogatására számítva éket próbál verni Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin közé. A Kreml aligha fújhat visszavonulót, hiszen Luzskov sorsa immár az elnök imázsáról is szól. Ha nem sikerül elérni a főpolgármester gyors távozását, az jelentősen csorbítja Medvegyev tekintélyét. Ráadásul éppen akkor, amikor mind többen látják vagy szeretnék úgy látni, hogy egyre nagyobb önállóságra tesz szert. Sokatmondó, hogy Putyin eközben bölcsen hallgat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.