Senkit sem láncol magához a Facebook

Csak kérni kell, és a Facebook tényleg minden személyes adatot, fotót, hozzászólást letöröl, ha egy felhasználó végleg ki szeretne lépni a világ legnagyobb közösségi portáljáról – mondta lapunknak adott interjújában a CEU Internet, szabadon konferenciáján előadó Richard Allan. Az amerikai vállalat brit liberális demokrata színekben politizáló európai stratégiai igazgatója szerint munkaköre nem összeegyeztethetetlen felsőházi tagságával.

Balogh Roland
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggályos adatporszívó. Megtiltotta tegnap a csehországi adatvédelmi hivatal, hogy az internetes keresőprogramjáról ismert amerikai Google vállalat műholdas világtérképének (Google Earth) egyik kiegészítő szolgáltatásához fényképeket készítsenek az országban – közölte a prágai közszolgálati rádió. A papíron a turisták tájékozódását elősegítő utcanézegető (Street View) alkalmazás elkészítéséhez a Google speciálisan kialakított, 360 fokos kamerákat használó járművekkel pásztáz végig egy-egy országot, hogy az így készült fotók segítségével a térképet használók úgy érezzék, mintha ők is ott állnának az általuk kiválasztott utcában. A szolgáltatást számtalan országban biztonsági kockázatként értékelik, és vonakodnak beengedni a Google kamerás autóit. Az indoklás szerint a nagyfelbontású képek túl sok betekintést engednek a mit sem sejtő állampolgárok magánéletébe, és kellemetlen helyzetbe hozhatják őket. Az eddigi fényképezések alkalmával például gyakran előfordult, hogy autópálya mentén pisilő, vagy otthonukban meztelenkedő személyek kerültek fel a fotósorozatok közé. Egy nagy port kavart esetben pedig egy halottnak tűnő brit kislány is megjelent az utcanézegetőn. A személyazonosságát napokig próbálták beazonosítani, míg végül maga jelentkezett szüleivel a hatóságoknál, hogy csak játékból tetette magát halottnak, miközben a barátaival fogócskázott. (B. R.)


Egyre többet hallani, ha valaki egy kézben összpontosítaná a Google-t, a YouTube-ot és a Facebookot, akkor gyakorlatilag uralkodóvá válna a fejlett világban. Mit gondol, mekkora a valóságtartalma ennek az elképzelésnek?
– Személy szerint úgy gondolom, ezek alapjában véve szolgáltatások, és ami érdekes, az internet igen nagy, szabad versenyterületet biztosít a számukra. Ez azonban valóban felvet bizonyos aggályokat, mind az innováció, mind a szolgáltatások ellátása terén. Ha ugyanis megnézzük, öt évvel ezelőtt még senki sem beszélt a Facebookról, maximum az Egyesült Államokban ismerték néhányan. Tíz éve pedig nem sokan használták még a Google-t. Jól látszik tehát, hogy ezek a szolgáltatások szinte felfoghatatlan ütemben fejlődnek, de ennek az előnyét a felhasználók egyelőre élvezik és használják.
– A Facebooknak lassan több mint ötszázmillió egyéni felhasználója van, így felvetődik a kérdés, van-e a vállalatnak bármiféle regionális politikája? Például külön közép-európai stratégiája?
– A Facebook alapjában véve egy egyetemes platform, amit a közösségi oldal honlapcímén – www.facebook.com – lehet elérni, és a világon mindenhol azonos megjelenítést kínál. Politikánk pedig az, hogy ezt a rendszert fenntartsuk, hiszen felhasználóink azt értékelik, hogy bárhol lépnek fel honlapunkra, azonos feltételekkel használhatják szolgáltatásainkat, léphetnek kapcsolatba ismerőseikkel. Ha így nézzük, akkor az európai stratégiánk megegyezik a központi politikánkkal, annyi kivétellel, hogy itt, mint bárhol máshol figyelembe vesszük a helyi jogszabályozást, hogy elkerüljük az esetleges törvénysértéseket. Közép-Európában – mint más egyéb régióban – az a célunk, hogy a lehető legpontosabban lefordítsuk honlapunk teljes tartalmát valamennyi régiós nyelvre.
– Idén másról sem lehetett hallani, mint hogy aggályos a Facebook adatbiztonsági szolgáltatása, sokszor megőrizték a törölt felhasználók személyes adatait, ami visszaélésekre adhat lehetőséget. Ha ma úgy dönt valaki, hogy ki szeretne lépni a közösségi oldalról, akkor távozásával minden adata végleg letörlődik?
– Két lehetőség van arra, ha valaki el szeretné hagyni a Facebookot. Az egyik, hogy a felhasználó hibernálja a saját profilját, így a felhasználói fiók gyakorlatilag archiválódik, és akkor lép újra életbe, ha a tulajdonosa ismét aktiválja azt. Természetesen, ha valaki úgy dönt, végleg kilépne a felhasználók közül, erre is van lehetőség. Csak írnia kell egy levelet a segélyközpontunknak (Help Center), és a felhasználó kérésére mi minden adatot végérvényesen eltávolítunk a honlapról. Azért nem közvetlenül, hanem csak rajtunk keresztül lehet törölni az egyes felhasználói fiókokat, mert szeretnénk meggyőződni arról, hogy ez a kérés valóban az adott személytől érkezik, és nem mondjuk egy nem kívánt jóakarótól, aki csak bosszúból akarja kellemetlen helyzetbe hozni a másikat.
– Az elmúlt egy-két évben egyre markánsabban jelen van a politika a Facebookon, és a közösségi portált mind több politikai párt, jelölt használja kampánya során. Például so-kak szerint Barack Obama is többek között a Facebookon nyerte meg a 2008-as amerikai elnökválasztást. Mi a Facebook álláspontja a honlapon történő politizálásról?
– Felhasználóink szinte valamennyi őket érintő kérdésről eszmét cserélnek. A politika pedig kétségtelenül hozzátartozik a mindennapi élethez, ezért természetes, hogy a közösségi portálunkon is sok szó esik ilyen kérdésekről. Mivel a felhasználóink 87 százaléka 18 év feletti, tehát szavazásra jogosult, így jól látszik, hogy a választások előtt sokat beszélnek a kampányról. Számunkra ez pozitív. Főleg, hogy mind több politikus veszi észre, ha meg akarja szólítani az embereket, akkor a Facebookon megtalálja őket.
– Ha már a politikát említettük, ön a Facebook európai stratégiai igazgatója, ám egyben a brit Liberális Demokrata Párt politikusa, és nemesi címénél fogva (Baron Allan of Hallam) a londoni felsőház tagja. Nem érzi úgy, hogy ez a kettősség felvet némi összeférhetetlenséget?
– A Facebooknál betöltött pozícióm előtt tényleg választott parlamenti képviselő voltam, de 2005 óta nem vagyok tagja az alsóháznak. Igaz, hogy idén május 28-án felsőházi képviselőnek választottak, ami inkább egy szakértői, semmint politikai tisztség. Sőt, felsőházi kinevezésem kifejezetten a Facebooknál betöltött tisztségemnek köszönhetem, hiszen mint internetes szakértő lettem a lordok házának tagja. Emellett pedig minden további nélkül folytathatom a Facebooknál megkezdett munkámat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.