Tanmesék spiccen vagy mezítláb

MOZDULAT

Makrai Sonja
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulturális fővárosunkban javában tart a IV. Pécsi nemzetközi tánctalálkozó. A mai program keresztmetszete: Maribori Szlovén Nemzeti Színház balettegyüttes, a DanzAbierta és a Motionhouse. Bár a fesztivál java része már lezajlott, a lényegi pont azonban még hátra van. Holnap este fél nyolctól a Pécsi Nemzeti Színház kamaratermében Angelin Preljocaj albán származású kortárs koreográfus 1993-ban alapított balettegyüttesének Empty moves című etűdje lesz látható, amelyet John Cage egyik munkája (Empty words) inspirált. Mozdulatokká változott szavak és fonémák, az elidegenedés jelentésrétegeinek felgöngyölítése a test által.
Angelin Preljocaj egy nagy generáció meghatározó alakja: progresszív-kísérletező alkotó, gazdag tánctechnikai rétegekből építkező keménykezű, harcias mesterember. A táncmustra hétfőn a Széchenyi téren a Táncoló egyetem program tízéves jubileumi ünnepségével végződik.
Holnap Budapesten is balettnagyságok hívják fel magukra a figyelmet. A Magyar Állami Operaházban, a XVIII. Világsztárok balettgálára napjaink táncéletének jelentős társulatai látogatnak el idén is. Az este fél hétkor kezdődő gála egyértelmű húzóneve az Alvin Ailey Amerikai Táncszínház, de mellette ott lesznek a Grúz Állami Színház, a Kínai Nemzeti Balett, a Lett Nemzeti Balett és a Szlovák Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Balett szólistái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.