Tarlós István az új főpolgármester

Magyarország fővárosában húsz év után hatalmas fordulattal a Fidesz–KDNP győzött. Budapest új főpolgármestere Tarlós István lesz jóval több mint ötvenszázalékos támogatottsággal, és a Fővárosi Közgyűlésben is többsége lesz. Tizenkilenc budapesti kerületben szintén fideszes lesz a polgármester. Várhatóan a végleges adatok szerint is négy városrészben vezető pozícióban marad az MSZP, de például Pesterzsébeten fideszes többséggel.

2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarolt Tarlós István. A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje Budapest új főpolgármestere. A szavazók döntése a nemzet fővárosában felér egy rendszerváltozással. Tarlós a hatodik önkormányzati ciklusban a volt SZDSZ-es Demszky Gábort követi a városházán, és jobboldalnak először többsége is lesz az eddiginek felére csökkenő létszámú, 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben.
Az elsöprő győzelmet arató Tarlós István tapasztalt önkormányzati politikus, 1990-től 2006-ig Óbuda–Békásmegyer polgármestere volt, az elmúlt négy évben pedig a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. A választópolgárok ilyen nagy arányban csak egyszer szavaztak főpolgármester-jelöltre, Tarlós csaknem 90 százalékos feldolgozottságnál majdnem 54 százalékkal vezetett. A 2010-es négy induló közül a második helyen végző Horváth Csaba (MSZP) nem éri el a 30 százalékot, őt követi az LMP-s Jávor Benedek csaknem 10 százalékkal, míg a Jobbik jelöltje, Staudt Gábor 7,5 százalék körüli eredményt könyvelhet el. Összehasonlításképpen: Demszky Gábor „fénykorában”, azaz tizenkét évvel ezelőtt nyert hasonló többséggel, 58,2 százalékkal. Négy éve éppen Tarlós Istvánt győzte le 46,86 százalékkal, ám kettejük között alig több mint egy százalék volt a különbség.
A Fidesz és szövetségesei várhatóan a kerületek többségében is nyernek, abban a kilenc kerületben, ahol eddig is fideszes polgármester volt: az I. kerületben Nagy Gábor Tamás, a II. kerületben Láng Zsolt, Óbuda–Békásmegyeren Bús Balázs, Belváros–Lipótvárosban Rogán Antal közel 74 százalékos eredménnyel, Józsefvárosban Kocsis Máté, a XII. kerületben Pokorni Zoltán, a XVI. kerületben Kovács Péter, a XVII. kerületben Riz Levente, a XXII. kerületben Szabolcs Attila. Több kerületben nem ritka a 60-70 százalékos támogatottság, és az előzetes adatok alapján a jobboldal elhódított tíz kerületet. Újpesten Wintermantel Zsolt, Terézvárosban Hassay Zsófia, Erzsébetvárosban Vattamány Zsolt, Ferencvárosban Bácskai János, Kőbányán Kovács Róbert, Újbudán Hoffmann Tamás, Zuglóban Papcsák Ferenc, a XV. kerületben László Tamás, Csepelen Németh Szilárd, a XVIII. kerületben pedig Ughy Attila lehet a polgármester. Négy kerületben viszont az MSZP nyerhet: Angyalföld mellett Pesterzsébeten, Kispesten és Soroksáron. Az utóbbi, XXIII. kerületben a civil jelöltet támogatták a szocialisták, de várhatóan csak egy képviselőjük lesz a 11 tagú képviselő-testületben. A XX. kerületben viszont az MSZP-s polgármesternek fideszes többséggel kell együttműködni, mint ahogy a testületek zöme is kormánypárti lesz főváros-szerte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.