Újabb beruházás csúszik Szegeden

Munkatársunktól
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb beruházás átadása késik Szegeden: ezúttal az újonnan épülő 2-es villamos vonalán mulasztottak határidőt a kivitelezők. Az új villamosvonalnak eredetileg a nyárra kellett volna elkészülnie, azonban a pontatlan közműtérképekre és az időjárásra hivatkozva egy hónappal módosították a határidőt. A befejezés bizonytalannak látszik: a vonal egy szakaszán a villamos az úttest közepén közlekedik majd, ám itt még hozzá sem fogtak a munkálatokhoz, építkezés csak ott zajlik, ahol az út szélén haladnak majd a szerelvények. Mint beszámoltunk, Szegeden már az 1-es villamos vonalának rekonstrukciója is késett: tavaly év vége helyett idén májusban adták át a felújított síneket. Emiatt a város önkormányzata 740 millió forintos kötbért követel a kivitelező konzorciumtól, amely egyébként az alvállalkozóit sem fizette ki még. A konzorcium egyik tagja, a Szeviép Zrt. ugyanis felszámolás alatt áll. Az összesen 30 milliárdos, javarészt uniós támogatásból megvalósuló szegedi tömegközlekedési projektnek része a 3-as villamos felújítása is, amelynek többhetes késését már most bejelentették, holott a munkálatokhoz csak nemrég fogtak hozzá. A 2-es villamos kapcsán pontos átadási határidőt senki sem tudott mondani. Nagy Sándor alpolgármester a munkálatok megsürgetése érdekében itt is a kötbér kiszámlázásával fenyegetőzött. Ez vasárnap óta napi tízmilliót jelent.
Szeged ráadásul elvesztheti az uniós támogatást a Mars téri piac kapcsán. Ezt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség igazgatója nyilatkozta a Hír TV-nek. Az önkormányzat azt állította, hogy a piacfejlesztéssel érintett terület per- és tehermentes. Csakhogy ez nem volt igaz: több kereskedővel is perben áll az önkormányzat.
Ismert, az új csarnok építésének útjában álló pavilonok tulajdonosait az önkormányzat egyszerűen ki akarta ebrudalni a piac területéről. Mivel azok nem voltak hajlandók felbontani a területhasználati szerződésüket és kártérítés nélkül elbontani a megélhetésüket biztosító pavilonokat, az önkormányzat pert indított ellenük. A bírósági eljárás végét azonban a Botka László (MSZP) vezette önkormányzat nem várta meg, hanem tavaly advent első vasárnapján, az esti órákban egyszerűen eldózeroltatta a pavilonokat. Ebben az ügyben nemrég indított nyomozást az ügyészség.
Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség igazgatója közölte: a város szabálytalanul pályázott, így nem írják alá a támogatási szerződést, és a perek lezárultáig pénzt sem kaphat az önkormányzat. Ez az 1,3 milliárdos összköltség felét jelenti.
Közben Botka László városfejlesztési sikerről beszélt egy lakossági fórumon. A késő beruházásokkal, ügyészségi nyomozásokkal mit sem törődve azzal büszkélkedett: Magyarországon Szegedre érkezett a legtöbb EU-támogatás, 2007 óta összesen 220 milliárdnyi, ám ebbe beleszámolta az egyetem és a helyi cégek által elnyert pénzeket is. Többször is elkészültnek nevezte az M43-as autópályát, amelyet valójában az év végén adnak majd át, és közölte: a város költségvetése egyensúlyban van. B. Nagy László, a Fidesz polgármesterjelöltje nemrég közölte: nyilvános adatok szerint 12,6 milliárdos működési hiánya van a városnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.