Vállon veregették Simort

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét választotta az idei év jegybankárának az Euromoney című szaklap Emerging Markets elnevezésű kiadványa a felzárkózó európai régióban. Figyelemre méltó a hír, mert akár jogos, akár nem, gesztusértékű az elismerés: a nemzetközi pénzvezérek ezzel a kitüntetéssel is bátorítják az idehaza bírálatok kereszttüzében álló monetáris embert, akinek nyolcmilliós havi fizetését nemrégiben kurtította kettőre – ennyi a közalkalmazotti plafon – a kenyéradó magyar állam. Simor korábban az Európai Uniónál panaszkodott fizetése megcsonkítása miatt, mire utóbbiak kilincselni is kezdtek a magyar kormánynál a bankvezér korábbi pénzéért, de nem jártak sikerrel. Így aztán maradt a látványos kitüntetés, ami nyilván csak a kezdet – nem lennék meglepve, ha gyűjtést is rendeznének az anyagi összeomlás előtt álló Simornak, esetleg mellszobrot kapna valamelyik szolidáris bank székháza előtt…
A Simort méltató kitüntetési ceremónia egyébként a Nemzetközi Valutaalap éves washingtoni közgyűlése előtt történt, miközben odakint, az utcán egy folyamatosan tartó demonstráció résztvevői azt skandálták, hogy a nemzetközi pénzintézet „egyszerű uzsorásszervezet”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.