Válságban gazdagodók

A Forbes magazin idén is összeállította a 400 leggazdagabb amerikai listáját. Az első tíz helyezett egy év alatt összesen 24,9 milliárd dollárral gazdagodott, jóllehet tavaly még csaknem 40 milliárd dollárral kevesebbet kasszírozott, mint 2008-ban. A mérvadó lap szerint Bill Gates egy év alatt körülbelül 840 milliárd forinttal gazdagodott.

Dénes Zoltán
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válság ide, vagy oda, a tengerentúli milliárdosoknak tovább gyarapodott a vagyonuk – derül ki a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikairól közzétett listájából. Az Egyesült Államok leggazdagabb embere továbbra is a Microsoft alapítója, Bill Gates, akinek tavalyihoz képest is tovább gyarapodott a vagyona. Jelenleg pont ugyanannyi, vagyis 54 milliárd dollárja van, mint ahány éves. Az előző évhez képest vagyona négymilliárd dollárral gyarapodott, tegnapi árfolyamon számolva ez 840 milliárd forintot tesz ki.
Nem Bill Gates volt az egyedüli amerikai, aki a gazdasági válság kellős közepén tudta jelentősen gyarapítani vagyonát. A második helyezett Warren Buffett befektető egy év alatt ötmilliárd dollárral lett gazdagabb, összvagyonát így 45 milliárdosra becsülték. A tengerentúli toplista harmadik helyezettje, 2008 óta változatlanra, 27 milliárdosra becsült vagyonnal Larry Ellison, az Oracle cég alapítója lett.
Egyébként a Forbes magazin tavalyi listájával ellentétben idén a befektetők és üzletemberek többségének nőtt a vagyona az előző évhez képest. Míg tavaly, éves öszszehasonlításban az Egyesült Államok leggazdagabb 400 embere közül 314-nek csökkent a vagyona, addig idén már csak 84 milliárdos lett valamivel szegényebb. A nagytőkések közül 217-en tudták gyarapítani vagyonukat.
Az MTI beszámolója szerint, a Forbes listájából az is kiderül, hogy az idei lista első tíz helyezettje egy év alatt összesen 24,9 milliárd dollárral gazdagodott, jóllehet, tavaly még csaknem 40 milliárd dollárral volt szegényebb az egy évvel korábbinál. A 400-as listán szereplő személyek összvagyona 1,37 billió dollárt tesz ki, szemben a tavalyi 1,27 billióval.
Érdekességként említhető meg, hogy a Forbes magazin által idén márciusban közzétett, a világ leggazdagabb embereit felsoroló listáján Bill Gates még „csak” 53 milliárd dolláros vagyonnal szerepel, ezért a mexikói Carlos Slim Helu üzletember leszorította az első helyről 53,5 milliárdos becsült vagyonával. Egyébként a magazin 1011 olyan személyt tart nyilván a világon, aki többmilliárdos vagyonnal rendelkezik. Számuk 2008 elején 793, két éve pedig 1125 volt. Az Egyesült Államokban 403-an, Európában 248-an élnek közülük. A világ leggazdagabbjainak vagyona, a magazin márciusi kimutatása szerint – amely egy hónappal korábbi állapotokat tükrözött –, 2,4 ezermilliárdról 3,6 ezermilliárdra nőtt egy év alatt. Vagyis nem csak az Egyesült Államok leggazdagabbjai kezdtek el ismét gyarapodni, úgy tűnik, világjelenségről beszélhetünk. Elemzők szerint a vagyonosodás a globális gazdaság rendbejövetelét tükrözi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.