Városfoglalás autók nélkül

Ma este ismét Critical Mass felvonulás lesz Budapesten. Az európai mobilitási hét rendezvénysorozat miatt a hét végén ismét lezárták az Andrássy utat, és autómentes napon találkozhattak a színházak képviselői a környezetvédőkkel.

Munkatársunktól
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten szerencsés volt, hogy az idei autómentes nap környezetvédelmi programjai találkoztak a színházi évadnyitó rendezvényeivel a hét végére lezárt Andrássy úton. Az egyes táncszínházi, alternatív társulatok ugyanis beépíthették a zöldtémákat a rögtönzött utcai előadásaikba, miközben a teátrumok előadásaira érkező több ezer fős közönséget felvilágosíthatták a környezetvédő szervezetek a pavilonjaiknál.
Szombattól egy héten át több száz város és település (köztük 95 magyar) vesz részt Európa-szerte és Európán kívül az európai mobilitási hét elnevezésű rendezvénysorozaton, a fenntartható városi közlekedésnek szentelt eseményen. Az autómentes napokat is magában foglaló rendezvénysorozat célja a helyi hatóságok ösztönzése a személygépkocsi-használat alternatíváinak előmozdítására.
A rendezvénysorozat részeként ma este fél héttől ismét felvonulnak a kerékpárosok a fővárosban. A Critical Mass rendezvényén sok ezer bringás hajt majd a pesti Nagykörúton, ezért az autós közlekedés este fél nyolcig legfeljebb irányonként egy sávon zajlik majd. Este háromnegyed nyolctól negyed kilencig a kerékpárosok az Erzsébet térre érkeznek, ez a Kiskörút, az Andrássy út és a József Attila utca forgalmában okoz majd torlódásokat.
Hétfő délután egyébként a Critical Mass mozgalom már adott hírt magáról, tizenöt tagjuk bemászott a Főpolgármesteri Hivatal parkolójába, hogy egy rövid pihenőre a fűre heveredjen, piknikezzen, frizbizzen, illetve szappanbuborékokat fújjon a levegőbe. A bringások elfogadhatatlannak tartják, hogy a belváros szívében egy hatalmas ingyenes parkolója van azoknak, akik miatt nem lehet parkolni Budapesten, ezért azt követelték, hogy a városháza parkolójából inkább létesítsenek közparkot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.