Virtuális termék valódi piacokon

Hírösszefoglaló
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap óta kapható a boltokban Rátai Dániel díjnyertes találmánya, a Leonar3Do, amely fiatal feltalálója szerint a virtuális valóság első eszköze. A tenyérnyi központi egységből, néhány kábelből, szemüvegből és rajzolóeszközből álló szerkezet lényege, hogy térben lehet rajzolni vele. A kamerák és a speciális szemüveg segítségével nemcsak a grafikai megjelenítés válik háromdimenzióssá, de tollunk mozgását is térben érzékeli a rendszer – ami főként a grafikusoknak jelenthet segítséget. Az eszköz az Index.hu beszámolója szerint mintegy 250 ezer forintba kerül, de arra emlékeztetnek: az eredeti tervek szerint csak 80 ezer forintot kértek volna érte. A drágulás oka a továbbfejlesztés. A boltokba került Leonar3Do a korábbinál sokkal nagyobb szabadságot ad a felhasználónak, ehhez képest viszont jóval gyorsabb is lett. Ezáltal a felhasználó adott esetben gyorsabban rajzolhat a virtuális térben, mintha ceruzával dolgozna papíron.
Rátai Dániel 2005-ben 1444 pályázó közül nyerte el az Intel nemzetközi tudományos és mérnöki vásárának (ISEF) hat fődíját. Ezek között olyan elismeréseket tudhatott magáénak, mint a számítógép-tudomány kategória abszolút első díja, vagy a legjobb teljesítményért járó díj. Az eredményeknek köszönhető a magyar feltaláló még az az évi Nobel-díj-átadó ünnepségen is ott lehetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.