A meglepetés ereje

Zord Gábor László
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármilyen jövőbeli fegyveres összecsapásról is legyen szó – amerikai vagy izraeli támadásról, vagy az Öbölmenti Együttműködési Tanács csillagászati dollárösszegekért felfegyverzett arab tagországaival való konfliktusról, – Iránnal kapcsolatban a legfontosabb a meglepetés és az aszimmetria. Az ország nem vívott háborút 1988 óta, amikor lezárta nyolcéves harcát Irakkal szemben, s azóta volt ideje és pénze építkezni mindenfajta embargó ellenére. Ezek az egzotikus – amerikai, nyugat-európai, szovjet–orosz, illetve kínai technológiát és katonai kultúrát vegyítő – képességek pedig jelentős részben ismeretlenek a nyugati hírszerzések előtt, amelyek értékítéletét sokszor politikai szempontok és a sematikus gondolkodásmód is torzítja. Míg Teherán jelentős és innovatív erőfeszítésekkel készül az ország területe elleni esetleges agresszió elhárítására, az iráni védelmi szféra számára a közvetlen ellencsapás (egyre izmosodó, növekvő hatótávolságú ballisztikus rakétaerőkkel), illetve a közvetett ellentámadás a szövetségesek révén (Hezbollah, Hamász, iraki síita szervezetek) hasonló, ha nem nagyobb hangsúlyt kap. S egy esetleges összecsapás távolról sem biztos, hogy csak a szó szerint vett csatatereken zajlik majd. Okulva az iraki, afganisztáni ellenállás, illetve a radikális iszlám mozgalmak médiahadjárataiból, Irán fel van készülve, hogy ebben a dimenzióban is harcoljon, legyen szó dezinformációról vagy a civil áldozatok és a támadók kegyetlenségének kíméletlen exponálásáról, amely a nyugati társadalmak elszántságát aláásó legfontosabb eszközeként már többször bizonyított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.