Aluljárókomfort helyett túlélést kínál a főváros

2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nincs tél, de Budapesten már most szükséghelyzet van, ugyanis csak az idén ősszel tizenegy ember vesztette életét kihűlés miatt – mondta november elején Tarlós István. A főpolgármester bejelentette: karácsony előtt, december 15-ig rendet tesznek a főváros tucatnyi aluljárójában. Az adatok szerint 120–150 hajléktalan „lakik” életvitelszerűen jórészt az Astoriánál, a Blaha Lujza téren, a Ferenciek terén, a Ferenc körútnál, a Nagyvárad téren, a Batthyány téren, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Kelenföldi pályaudvaron, valamint a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér terén és a Flórián téren. A közeli erdőkben és telkeken pedig csaknem hatezer fedélnélkülit tartanak számon.
A főváros új vezetése a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZK) közreműködésével szociális ellátópontokat, valamint úgynevezett túlélőpontokat alakít ki leginkább a felsorolt helyeken, de később másutt is a fővárosban. Az érintettek számára több megoldást is ajánlanak: albérlet, ágybérlet vagy az egykori munkásszállásokhoz hasonló elhelyezési lehetőségek közül választhatnak.
Győri Péter, a BMSZK vezetője szerint ezen a télen ilyen módon hetven ember feje fölé kerülhet fedél, továbbá csaknem 200 hajléktalan kaphat albérleti támogatást egy éven át.
A MÁV-val együttműködve várhatóan elkerített és fűtött helyeket alakítanak ki a pályaudvarok környékén. Hozzákezdenek egy olyan közmunkaprogram kidolgozásához, amelyben az eddig fedél és többnyire munka nélkül tengődők számára karbantartási feladatokat szánnak a városüzemeltetés területén – mondta Tarlós.
Mindazokat, akik a szakemberek, a szociális munkások, az önkéntesek és a civil szervezetek rábeszélő kampánya ellenére sem hagyják el az aluljárókat, a rendőrök, a közterület-felügyelet, az új Fővárosi Biztonsági Iroda munkatársai akár kényszerítő eszközök használatával is elvezethetik.
Emlékezetes, Demszky Gábor, Budapest korábbi vezetője 1990-ben azzal kezdte főpolgármesteri tevékenységét, hogy a „tettek embereként” rendet tesz az aluljárókban. Sokan láthatták, és a médiumok is beszámoltak arról, hogy a rendőrök néhány napon át űzték-hajtották a szerencsétleneket, akik a látványakciók után természetesen visszavackolták magukat a föld alatti közlekedőterekre, leginkább a mobiltelefon elterjedésével kihasználatlanná vált nyilvános telefonoknak kialakított rekeszekbe.
– Húsz év után visszaadjuk eredeti rendeltetésüknek Budapest aluljáróit, és megoldjuk a hajléktalanok ellátását. A fővárosi önkormányzat „társadalmi megbékélés” programjához a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 80 millió forintot ad, az ezen felül szükséges összegeket a város biztosítja – ismertette Tarlós István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.