Bohókás fantomcégek és az APEH

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méltatlanul csekély figyelmet kapott az APEH legutóbbi adóslistája, amelyen a tízmillió forint fölötti összeggel tartozó magánszemélyek és a százmilliónál több hátralékot felhalmozó cégek szerepelnek. Pontosabban azok a beszélő nevű vállalkozások sikkadtak el, amelyeknek hallatán sokan elképedtek. A „Bedőlt”, „Válságban lévő”, a „Sokasara” és hasonszőrű kft.-k derűs perceket szerezhettek az olvasóknak, ám komoly tanulságokkal is szolgálhattak. Főként azzal, hogy az előző APEH-vezetésre még egy operettállamban sem lehetett volna rábízni semmit. A vicces firmák jellemzője, hogy már címadásukkal deklarálják: egy fityinget sem akarnak fizetni az államkasszába. A másik közös nevező: egyetlen székhelyre van bejelentve az összes, Tatabányán. Milliárdokkal károsították meg a költségvetést. Szikora János exelnök és társai látszólag olyan naivitással viszonyultak a dologhoz, ami még egy törzsi szerveződésű afrikai államalakulatban is furcsa lenne. Vajon mi kellett volna, hogy gyanút fogjanak? Bizonyára arra hivatkoznának: nem akartak prejudikálni. Ha valakik olyan néven jegyeztetik be magukat a cégbíróságon, mint Sose Fizetek Kft., Pénz Az Ablakban Bt., Fizetek, Majd Ha Fagy Bt., esetleg Sikk A Stock Kft., kezdett volna fény pislákolni a fejükben? A legszebb az lett volna, ha Teszünk Az APEH Fejére vagy Hülye Az Adóhatóság Kft. titulussal is talált volna cégeket az új APEH-vezetés. Lehet, hogy ekkor sem gyanakodott volna a sok világesze? Vagy nagyon is eszüknél voltak? És direkt nem jártak el a fantomcégekkel szemben? Hisz még hencegtek is a tulajdonosok a névadással, hogy csalni fognak. Milyen fantasztikus biztonságban érezhették magukat, ha meg merték kockáztatni, hogy APEH-csúfoló elnevezések alatt szélhámoskodjanak, és ezt előre az illetékesek tudtára adják? Hány ilyesfajta álvállalkozás apaszthatta sok-sok milliárddal a büdzsét?
Zuschlagék és mások is vígan folytathatták üzelmeiket a legröhejesebb jogcímeken, a hatóság legfeljebb akkor mozdította volna a füle botját, ha egy kibiztosított atombombát is mellékelnek az ifjúszocialisták a fiktív iratokhoz, soha el nem készült bevallásokhoz. Gondolhatnánk, ezt az agylágyulással rokon magaviseletet tanúsította mindenkivel szemben a menesztett adóhatósági élcsapat. Ennyire viszont mi ne legyünk naivak. Mivel nem olyan humoros, hogy a gunyoroskodó adócsalók helyett vétlen, de kevés pénzű emberek zaklatásával próbálták az APEH pancser góréi behozni a hiányt. Ha nem lennének a polgárok adóügyekben érthetően szemérmesek, sokan mesélhetnének, mily kevéssé hahotára ingerlő inkvizíciós módszerekkel próbáltak nem létező tartozásokat kreálni és büntetéseket varrni a megbízhatatlan elemek nyakába. Náluk elég volt egy késlekedő adóelőleg vagy részletbefizetés, hogy jöjjön az inkasszó a számlára, a végrehajtás, a foglalás, a feljelentés.
Nem sokat vacakolt az apparátus holmi figyelmeztetésekkel, felszólításokkal. Gyurcsány szavajárását idézve lárifári, hogy nem tudtak volna eljárni a kabarécégekkel szemben. Ha tizedannyit tettek volna, mint mások meghurcolása, ellehetetlenítése ügyében, nem lenne sok száz milliárdos mínusz csak az adóslistán szereplőkkel, köztük a feketecégbokorral kapcsolatban. Mi gátolta őket, hogy eljárjanak a horribilis összegekkel lógó csalókkal szemben? Hogy holló a hollónak nem vájja ki a szemét és nem dézsmálja a bukszáját-bankszámláját?
Egyetlen magyarázat van arra, miért nem a bűnözőket üldözte a Szikora-féle Balfácán Band. Az lehetett a baj azoknál, akiket az APEH kiszekírozott volna az élők sorából is, hogy nem ilyen nevekkel vállalkoztak. Mindenki vessen magára, aki nem Kiröhöglek vagy Átváglak APEH nevű céggel próbált boldogulni. Nyert ügye lett volna a bukott adóhatósági vezetésnél. Lehet, hogy nem egy sereg működőképes vállalkozást, hanem az MSZP által dajkált APEH-adminisztrációt kellett volna idejében felszámolni?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.