Egészségükért aggódnak a devecseriek

György Zsombor
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napról napra változik a szállópor mennyisége a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben, az elmúlt napokban ismét az egészségügyi határérték fölé nőtt a koncentráció. Devecserben és Kolontáron továbbra is sokan panaszkodnak légúti problémákra, azt mondják, egyelőre senkitől nem kaptak megnyugtató választ arra, biztonságban élhetnek-e tovább a területen. Tegnap este újabb lakossági fórumot tartottak a devecseri művelődési házban, ahol a szakemberek – korábbi megszólalásaikhoz hasonlóan – nyugtatni próbálták a megjelenteket. Mint a lakosok megfogalmazták, számukra sovány vigasz, ha azt mondják nekik, gyermekeik esténként maszkban már kimehetnek az utcára. Az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal gyorsreagálási főosztályának vezetője, Faludi Gábor szerint a földeken még mindig látható anyag már nem ugyanaz, mint volt, éri az eső, érni fogja a hó, „az idő nekünk dolgozik”. A teremben kisebb felzúdulást keltett azonban, amikor a konkrét garanciákat hiányoló egyik felszólaló szavaira reagálva azt felelte: „Majd fél év múlva találkozunk, s akkor elmondom a biztos adatokat.” Göndöcs Zsigmond egészségügyi kormánymegbízott némileg indulatosan hozzátette, elenyésző a valószínűsége, hogy bármilyen hosszú távú egészségi kockázat lenne.
A kétségek és az érezhető feszültség ellenére a devecseriek lefújták a tegnapra tervezett tiltakozó megmozdulásukat. Igaz, a 8-as út lezárására – amivel fenyegettek – nem is lett volna lehetőségük, mivel a rendőrség ezt megtette helyettük. Mint Muharay Árpád katasztrófavédelmi tábornok elmondta, erre azért volt szükség, mert csak így tudják biztonságosan és hatékonyan elszállítani az összegyűjtött iszapot. A forgalmat várhatóan december 10-ig Noszlop felé terelik, az erre haladó rengeteg jármű megterheli a kis elkerülő utat. A helyreállítási munkát kritizáló helyiek zászlóvivőjeként ismertté vált Csenki Géza vállalkozó lapunknak nyilatkozva tegnap némileg árnyalta a mozgalmukról kialakult képet. Mint mondta, ők csak annyit kérnek, legyen arra hivatott felelős személy, aki kimondja: most már biztonságos az élet a térségben. Nem fogadják el továbbá, hogy sokéves elidegenítési tilalmat rendeljenek el a megsemmisült házak helyett adott ingatlanokra, bár elismerik, hogy a nyerészkedésnek elejét kell venni. Végül követelik, minden ártatlan károsult részesüljön mielőbbi teljes kártalanításban. Úgy vélik, a kormányban megvan minderre a hajlandóság, ám eddig nem álltak szóba velük. A lakosság nagy része bízik a kormányban, mindenekelőtt a miniszterelnökben, ezért is kérik, hogy ismét látogasson el hozzájuk.
A kormányszóvivő szavaira reagálva Csenki azt mondta, aki szerint a tiltakozás csak hangulatkeltés, az költözzön ide hozzájuk másfél hónapra, s akkor talán megérti őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.