Elítélték a kecskeméti gyilkost

Helybenhagyta az elsőfokú döntést, és jogerősen tizenegy év, fiatalkorúak intézetében letöltendő börtönnel sújtotta tegnap a Szegedi Ítélőtábla azt a fiatalembert, aki másfél éve ötvennégy késszúrással megölte 16 esztendős barátnőjét.

Csibra Tibor
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc év múlva szabadulhat. Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta tegnap a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki két éve kalapácscsal agyonverte ismerősét, mert az nem fizette ki neki a korábbi megállapodásukban szereplő, a háza felújításáért járó összeget. A vádlottat, a 41 éves Markó Istvánt előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt marasztalták el, legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételes szabadlábra – tudtuk meg Ferenczy Tamástól, a bíróság szóvivőjétől. A terhelt és a sértett korábban megegyeztek, hogy Markó „100 ezer forint közeli összegért” bevakolja az áldozat házát, utóbbi a munkadíjat részletekben fizeti meg. A férfi csak a pénz felét törlesztette, és úgy gondolta, nincs több tartozása. A vádlott a sértett házába ment, s ott annak nyugdíját kereste, de nem találta. A terhelt ismerte a járást az ingatlanban, s ismerősként a kutya sem ugatta meg. A nála lévő kőműveskalapáccsal agyonverte és egy késsel meg is szurkálta idős, rokkantnyugdíjas áldozatát. Markó Istvánnak elmebetegséget el nem érő pszichés zavarai vannak, és alkoholista, ezért a jogerős ítélet a kényszergyógyítását is elrendelte.


Minősített – különös kegyetlenséggel elkövetett – emberölés bűntettében marasztalta el tegnap a Szegedi Ítélőtábla azt a kecskeméti fiatalembert, aki másfél éve 54 készúrással megölte volt barátnőjét, mert az szakítani akart vele. A bíróság tizenegy év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte P. Nándort, és nyolc esztendőre a közügyektől is eltiltotta. Hegedűs István büntetőtanácsa ezzel helybenhagyta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság korábbi, elsőfokú határozatát – tájékoztatta lapunkat Bátyi Zoltán, a táblabíróság sajtótitkára.
P. Nándor 17 évesen, azaz fiatalkorúként követte el a súlyos bűncselekményt tavaly májusban. A fiú és a 16 esztendős lány osztálytársak voltak a gimnáziumban, s akkor szerettek egymásba, 2007 decemberétől együtt jártak. P. Nándor azonban mindenkire féltékeny volt, igyekezett párját elszakítani korábbi barátaitól, és ez a sértettnek egyre terhesebbé vált. A vádlott sürgette a testi kapcsolatot is kettejük között, de a lány vonakodott ettől, és inkább szakított a fiúval 2008 májusában.
A fiú néhány hónap múlva egy másik nőnél talált vigasztalást, vele közeli viszonyba is került. A sértett azonban két éve visszafogadta P. Nándort, akinek nem változott korábbi viselkedése, továbbra is ki akarta sajátítani szerelmét. A lánynak időközben megtetszett egy másik osztálytársuk, aki a vádlott barátja volt korábban. Utóbbival a sértett közölte, hogy szakít P. Nándorral, vele a vádlott szüleinek lakására beszélt meg találkozót. A fiú arra kérte apját, hogy kettesben maradhasson szerelmével, és ő ennek eleget is tett. A lány a lakásban közölte a vádlottal, hogy szakít vele, a fiú a kialakult vita közben kiment a konyhába, s ott magához vett egy konyhakést. Amikor visszatért, a rendszeresen sportoló P. Nándor rátámadt a nála húsz kilogrammal könnyebb lányra, és 54-szer megszúrta őt. A sértett védekezett, de eszméletét vesztette, és lezuhant a padlóra, majd öt perc múlva elhunyt. P. Nándornak annyira egyértelműek voltak a lány sérülései, hogy meg sem győződött haláláról. Egy törülközővel és egy ágyterítővel letakarta a holttestet, megmosakodott, átöltözött, és ivott néhány korty Unicumot. Rövidesen hazaérkezett édesanyja, akit sietősen üdvözölt, majd távozott otthonról. Az áldozatot az anya találta meg, amikor benyitott fia szobájába, és ő értesítette a rendőrséget is. P. Nándor Kecskeméten kóborolt egy rövid ideig, majd feladta magát a hatóságnak.
Az ítélet indokolásakor a bíró elmondta, hogy a korábban középiskolába járó, büntetlen előéletű P. Nándor jó diáknak számított a gimnáziumban, tanulmányi versenyeken indult, sportolt, és a tragédia előtt még szabálysértést sem követett el.
A fiatalembert pszichológus szakértő is megvizsgálta, véleménye szerint túlzott teljesítményre való törekvés és rossz kudarctűrő képesség jellemzi a személyiségfejlődési zavarban szenvedő fiút, de ez a beszámítási képességét nem korlátozta tette elkövetésekor. A Szegedi Ítélőtábla tegnapi határozata jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.