Farkas átláthatóságot akar

Egyetlen helyen összpontosítana minden – a cigány szervezeteknek járó – támogatást Farkas Flórián, a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos. Farkas egy hangfelvétel tanúsága szerint azt mondta: nem fog egyetlen fillért sem adni olyan szervezeteknek, amelyeket nem a saját maga által irányított Lungo Drom színeiben vezetnek.

Tarics Péter
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem jöttök be a rendszerbe, és az nem lesz átlátható, abban nem lesz pénz – jelentette ki Farkas Flórián egy hangfelvételen. Utalt arra is, hogy már zároltatta minden állami támogatás, pénzforrás kifizetését, és csak néhány esetben engedélyezett ösztöndíj-kifizetéseket olyanoknak, akiknek a továbbtanulása veszélybe került. Farkas hiteles vezetőket vár a kisebbségi önkormányzati választásokon, olyanokat, akikben megbízik és ismer. – A javaslatot, ha úgy tetszik, a döntést, én hozom meg – mondta a miniszteri biztos.
Farkas Flórián vállalja minden szavát. Lapunknak nyilatkozva elmondta, nem január 9-ig állíttatta le a támogatások folyósítását, hanem addig, ameddig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal be nem fejezi azokat a vizsgálatokat, amelyeket többek között az alapítványi pénzek ügyében folytatnak. Elmondása szerint nem a hegemóniára való törekvés, hanem az vezette őt e döntés meghozatalában, hogy a cigány szervezetek néhány helyen elherdálták a pénzt, s ennek akarja a jövőben elejét venni. Arra a kérdésünkre, hogy megszűnik-e a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, a Kisebbségi Közalapítvány, illetve az Országos Foglalkoztatási Alapítvány, Farkas Flórián így nyilatkozott: „Erről még nem született döntés, de mindenképpen gazdaságosabbá és átláthatóbbá akarjuk tenni a pénztámogatások mozgását.” A Lungo Drom elnöke szerint az új tárcaközi bizottság, amelynek ő a társelnöke, két-három havonta az összes minisztériumot beszámoltatja a romatámogatásokra szánt forrásaikról, programjaikról, így a tudtukon kívül semmilyen döntés nem születhet.
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Hír TV Péntek 8 című tegnapi műsorában a következőképpen kommentálta a helyzetet: „Farkas Flórián egyértelműen nyilatkozott. Azt mondta, hogy aki benne van a rendszerben, az kap támogatást, aki nincs, az nem. Átlátható módon akarja kezelni a pénzügyeket. Ő maga mondta, hogy a lopásnak véget akar vetni, s ő ebben nagyon fontos szerepet fog játszani. Játszik is, hiszen ő a miniszteri biztos. Várjuk tehát tőle a jelentést, illetve hogy javaslatot tegyen, miként kívánja nagyobb hatásfokkal kezelni ezeket a pénzeket. Ezt a stílust még szoknunk kell, az ő világukban az a mérvadó, hogy ki a főnök.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.