Helikopterek Afganisztánba

Két Mi–17-es magyar szállítóhelikoptert küldünk Afganisztánba 2012-ben – tudta meg lapunk. A kormány a honvédelmi miniszter döntése értelmében ugyanis megújítja azokat a tárgyalásokat, amelyek a magyar forgószárnyasok közös európai finanszírozású korszerűsítéséről szólnak. Ez azért is fontos, mert Magyarországon a helikopterfelújítás elmúlt nyolc éve nem éppen sikertörténet.

2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta mindig szóba kerül a magyar kormány és a NATO tárgyalásain, hogy magyar katonai helikoptereket vinnének Afganisztánba a szövetséges erők és az afgán hadsereg támogatására. Ez ugyanis a Magyar Honvédségnek is előnyös lenne, hiszen a tagállamok egy része vállalná a katonai légi járműveink korszerűsítését.
A felújításról brit–francia kezdeményezésre már 2008-ban elindult egy tárgyalási folyamat, de ezt Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter és a szaktárca akkori vezetése felfüggesztette, mert nem voltak képesek dűlőre jutni egyes részkérdésekben. Értesüléseink szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter a napokban döntött a megállapodás megújításáról, vagyis két magyar Mi–17-es szállító helikoptert közös európai finanszírozással felújíthatnak a közeljövőben, hogy 2012-ben ezzel segítsék az afganisztáni műveleteket.
A korszerűsítési programról már 2008 áprilisában döntés született a bukaresti NATO-csúcstalálkozón. Magyarország akkor két harci és két szállítóhelikoptert ajánlott fel a közös műveletekhez, amelyekkel elsősorban az afganisztáni magyar alakulatokat támogatták volna, de a forgószárnyasok alkalmazhatóak lettek volna más műveletekben is. A jelenlegi szándékok szerint azonban egyelőre csak két szállítóhelikopterrel támogatnánk a missziót.
A Magyar Honvédségnek a NATO-tagságunkból fakadóan is elengedhetetlen szüksége lenne korszerűsített katonai helikopterekre, ezek felújítása azonban az előző években nehéz feladat elé állította a HM-et. Csaknem egymilliárd forintért például két Mi–17-es gépet modernizáltak a Solar Kft. közvetítésével az oroszok, ezek azonban kezdenek kifutni az üzemidejükből, így egy időre kétségessé vált a szolgálatuk.
A repülőgépüzletekben rendre nyertes cég, a Solar Kft. vezetője egykor egy cégben tevékenykedett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök anyósának testvérével, ifjabb Apró Antallal, de állítja: ennek nincs köze a milliárdos megbízásaihoz. A katonai helikopterek felújításáról szóló, csaknem 914 millió forintos megbízást elnyerő cég ügyvezetője, Dési János lapunknak korábban elismerte, hogy a korszerűsítéssel együtt nem kaptak megbízást a gépek nagyjavítására is, vagyis az üzemelés idejének meghosszabbítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.