Hunvald, Szabó Zoltán és a jegyző

Szocialista politikusok, Szabó Zoltán, Erzsébetváros korábbi polgármestere, utódja, továbbá a kerület nemrég távozott jegyzője bűnösségét támasztják alá a Hunvald-ügy nyomozati iratai és a lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyvei. A lapunk birtokába került dokumentumok szerint a vádlottak még a közelmúltban is azt hitték, mindent megtehetnek büntetlenül.

2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen bilincseltek, de most már fizettetni akarnak velem – közölte egy tavaly nyári estén a közpénzből, felháborodottan telefonáló Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő Kálmán Zsuzsannával, Erzsébetváros korábbi (titulusa szerint címzetes és főjegyző is volt) jegyzőjével, aki másnap reggelre eltávolíttatta a szocialista politikus szabálytalanul parkoló autójáról a kerékbilincset. Ma a volt MSZP-s polgármesterrel, Hunvald Györggyel és 22 társukkal együtt tagjai annak a csapatnak, amelyet bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség. A lapunk birtokába került nyomozati iratokból, a titkos adatszerzéssel lehallgatott, de a büntetőeljárás lezárásával nyílttá tett telefonbeszélgetések szó szerinti leírásából egyre érthetőbben felsejlenek annak részletei, hogyan okoztak több mint 642 millió forintos kárt az önkormányzatnak az ingatlanpanamán, a fiktív tanácsadói és munkaszerződéseken, olcsó lakáskiutalásokon túl.
Szabó Zoltán, aki 1998-tól 2002-ig ugyancsak VII. kerületi polgármester volt, Hunvald Györgytől korlátlan telefonhasználati lehetőséget kapott, az elmúlt nyolc évben több mint 6,3 millió forintot telefonált el az adófizetők pénzén.

*

Szabó gyanúsítotti kihallgatási jegyzőkönyve alapján az egyik ilyen telefonbeszélgetés 2009. május 21-én történt, amikor az Akácfa utcában egy kijelölt lerakodóhelyen a KRESZ megsértésével megállt. Autójára kerékbilincset tettek. A nyomozó hatóságok eleinte ismeretlennek hitték, akit az akkori országgyűlési képviselő felhívott annak érdekében, hogy a most szintén vádlott B. K. Mihály, az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet volt igazgatója minden további jogkövetkezmény nélkül szereltesse le a kerékbilincset. Ez alig félóra múlva meg is történt. Az év július 17-én este egy kicsit nehezebben ment a dolog, végül a jegyzőnél szólt a telefon. Szabó beleszólt: „Szia, Zsuzsikám, figyelj ide, hazafele menet megálltam egyszer csak a közért előtt, és lebilincselték természetesen a kocsimat. Ki tudsz most szabadítani?”
Tovább magyarázta: „Tehát úgy, hogy bementem öt percre, és még itt értem őket, amint éppen bilincseltek, de most már fizettetni akarnak velem… és ezt a hiéna módszert én nagyon nem szeretem.”
A jegyző lehallgatott telefonbeszélgetései közül több a hivatalban szólt, ahol másnap reggel az „ügyről” érdeklődött, s rövid időn belül eljutott B. K. Mihályhoz. A kérésre, hogy „Misikém, el tudja rendezni ezt?”, a közterület-felügyelet igazgatója „Persze, el tudom!” fordulattal válaszolt. A lényeg, hogy hamarosan felhívta Szabót a következőkkel: „Mire odamész az autóhoz, nincs rajta bilincs.”
Az MSZP-s politikust, aki gyanúsítotti kihallgatásakor „célkeresztben” feliratú pólót vett fel az ügyészség épülete előtt, éppen korábbi segítője, azaz a jegyző buktatta le. A több mint hatmillió forintos telefonbeszélgetésről ő adta ugyanis a kimutatást. A megdöbbentő adatok szerint Szabó 2007-ben több mint 760 ezres, tavaly pedig 730 ezres számlát produkált, a csúcs azonban 2004 januárjában volt, amikor egyetlen hónap alatt 240 ezer forintnyi közpénzt csevegett el. Idetartozik, hogy Gál György, a Hunvaldhoz hasonlóan jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő, VII. kerületi volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök barátnőjének és feleségének is telefonálási lehetőséget szerzett. Ők „csak” 281 ezer forintot beszélgettek el az adófizetők kárára.
Hunvald Györgyről a parkolással összefüggésben Golcsa József volt polgármesteri sofőr a következőket állította: „Tudomásom van arról, hogy a Centrum Kft. vezetője, K. András – akivel Hunvald György baráti kapcsolatot ápolt, és aki Hunvald egyik gyermekének a keresztapja – hosszabb idő, évek óta pénzt ad Hunvald György polgármesternek. (…) Én megkérdeztem Hunvaldtól, hogy miért jó ez, ez a tudat, hogy rendőrök, ügyészek lihegnek a hátában. Hunvald a kérdésemre elmondta ezzel öszszefüggésben nekem, hogy ebben annyi pénz van, amennyit én még nem láttam.”

Védelem. Sebes Péter, Hunvald védője tegnap a Népszavának nyilatkozva közölte: a legfőbb ügyészhez fordul amiatt, hogy lapunk már több napja bemutatja a birtokunkba jutott nyomozati iratokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.