Kishúg és örmény harmonikajáték

LEMEZBEMUTATÓ<br /><br />Két izgalmas lemezbemutatót is tartogat a fővárosi zenei élet a hét végére: Szalóki Ági és Borlai Gergő elektroakusztikus projektje a 2010. esztendő egyik legkülönlegesebb hazai produkciója, amelyen magyar, cigány és török dallamokat kortárs magyar költők verseivel ötvöznek, az örmény származású David Yengibarjan pedig a keleti kultúrák zenéit és a dzsesszt összemosó új koronggal rukkolt elő. Ma és holnap este a Millenárison mutatják be mindkét albumot.

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kishúg névre keresztelték a Szalóki–Borlai páros közös projektjét. Egyik érdekessége, hogy virtuálisan, chaten, e-mailen, hangfájlokat cserélgetve alakult ki a lemez, amelynek zenei alapjait egy mátrai faluból küldözgette Borlai Gergő. Szalóki Ági szöveggel és dallammal válaszolt Budapestről, New Yorkból, Bangkokból vagy éppen Kolozsvárról. Két olyan ember egyénisége, zenei ízlése olvad össze egységes rendszerré a lemezen, akik egyszerre kezdték el a pályát, de mindeddig egymástól igencsak távol álló zenei világokban mozogtak. Amíg Szalóki Ági az Ökrös együttessel és a Besh o droM-mal járta a világot, addig Borlai Gergő Tátrai Tiborral, Horváth Charlie-val és Babos Gyulával zenélt. Életükben közös nevező volt Dés László, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla.
2009 tavaszán még csak ötletszerűen kezdtek neki a munkának, mostanra pedig kialakítottak egy teljesen új zenei világot az autentikus népzene és a kortárs elektronikus zene keveredéséből. A népdalok mellett Szalóki Ági most Szabó T. Anna és Jónás Tamás verseit is bevonta az album eklektikus világába, amit ma este nyolckor a Millenáris Teátrumban mutatnak be.

NINCS MEGEGYEZÉS. A Millenniumi Kulturális Központba holnap is érdemes ellátogatni, ekkor az örmény származású David Yengibarjan mutatja be No Compromise című albumát. Népzenei ihletésű zenei világa elsősorban az örmény zenei hagyományból, európai és amerikai dzsesszből, improvizatív zenéből és az argentin tangóból inspirálódik. A zenész olyan világhírű kollégákkal szokott fellépni, mint a kanadai születésű Tom Walsh harsonás vagy a New York-i Matt Darriau szaxofonos.
Az albumon Yengibarjan filmekhez írt szerzeményeivel is találkozhatunk: a zeneszerző számos magyar produkció, többek között Sas Tamás Szerelemtől sújtva és Pejó Róbert Látogatás című filmjének, illetve Lukáts Andor Liliom című darabjának zenéjét is jegyzi.
A holnap esti koncert már csak azért is kivételesnek ígérkezik, mert a zenekar külföldi tagjai kizárólag ezért az egy koncertért utaznak Magyarországra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.