Korszakváltás a fővárosban

Ígéretünkhöz híven, rövid időn belül megkezdtük Budapest átalakítását – jelentette be tegnap Tarlós István főpolgármester.

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új vezetők a fővárosi cégek élén

A két új társaság
Budapesti Közlekedési Központ Zrt. – vezérigazgató: Vitézy Dávid
Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. – vezérigazgató:
László György

A meglévő társaságok
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.:
Tölgyesi Balázs
Főtáv Zrt.: Fekete Csaba
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.: Szőke László
Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.:
Horváth József
Főkert Nonprofit Zrt.: Szabó József
Főkétüsz Kft.: Lángfy Pál
Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.: Wohner Zsolt
Enviroduna Kft.: Wertán Zsolt
Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.:
Nagyunyomi-Sényi Gábor Antal
Parking Kft.: Devecz Miklós
Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Nonprofit Kft.:
Komáromi Endre
Budapesti Turisztikai Hivatal Nonprofit Kft.: Molnár József


A Fidesz–KDNP többségű Fővárosi Közgyűlés első munkaülésén két új önkormányzati társaságot alapított: a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Zrt.-t és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-t, majd zárt ülésen szinte valamennyi, százszázalékos önkormányzati tulajdonú közszolgáltató vezetését lecserélte.
– Mindenki emlékezhet, mi történt a fővárosi cégeknél az elmúlt négy évben, milyen bűncselekményekre derült fény. Vége a gyanús szerződések és a fiktív tanácsadói megbízások korszakának – hangsúlyozta a főpolgármester. A képviselők a cégek irányítási gyakorlatát is megváltoztatták, a két új társaság és a BKV – amelynek élén Kocsis István maradt a vezérigazgató – kivételével megszűntek az igazgatóságok. A három irányító testületben szerepet kapott az ellenzék, sőt, a felügyelőbizottságokban többséghez jutottak. A közgyűlés felhatalmazta Tarlós Istvánt, hogy ezután ő dönthessen a cégvezetők leváltásáról és kinevezéséről. Horváth Csaba (MSZP) úgy vélte, ez nagy felelősség, kérte, maradjon meg a pályáztatás gyakorlata, de elismerte a városvezetés változtatási jogát. Megjegyezte, a BKK Zrt. új vezetőjének, Vitézy Dávidnak nincs vezetői gyakorlata, Tarlós szerint viszont a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület volt szóvivője évek óta bizonyítja szakmai alkalmasságát. Az LMP leginkább tartózkodott, a Jobbik többnyire támogatta az előterjesztéseket. A főpolgármester közölte: a metrókocsik ügyében ma tárgyal az Alstommal, a metróépítésről és a BKV jövőjéről pedig tovább egyeztet a kormánnyal.
Bővebben a 2. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.