Kreatív utcanevek

2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezd a könyökünkön kijönni a fülkeforradalom kifejezés állandó gúnyos emlegetése. Amit a kifejezés takar, a kétharmados győzelem, azon élcelődni nem nagyon lehet. Hát akkor legalább a szón! Mint annak idején, amikor a Fidesz-szavazókat fidesznyikeknek és Fidesz-magyaroknak gyalázták.
Nyolc évig olyan komor, humortalan és egyre erőszakosabb volt a műbaloldali kabinet, hogy üdítő lehetne egy kis csipkelődés. Ehhez viszont szellemesség szükségeltetne, nem holmi fogcsikorgatóan mesterkélt szellemeskedés. A nemzeti együttműködési nyilatkozat Nenyinek nevezése is szép csendben kimúlt. Talán mert nem volt benne semmi poén. Ebbe a sorba illik egy ügyvéd akciója, aki a VPOP-ban olyannyira felhergelődött, megpillantván a bekeretezett szöveget, hogy azonmód rákent egy kaszinótojást. Egyik kaszinótojásos tüntetés a másikat érte, ám csak nem akaródzott átütni a közvélemény ingerküszöbét a szívóskodás. Érdektelenségbe fulladtak – a kaszinótojás-forradalom is beadta a kulcsot. Még annyi öröme sem lett a balhazafinak, hogy legalább egy ejnyebejnyét a nyakába sózzon a bíróság.
Legutóbb az egyik harcias baloldali-független bulvárportálon arról adtak hírt, hogy egy csoport a blogján újabb kolosszális felhívással állt elő. Az Alkotmány utcára írtak ki balhépályázatot, mivel szerintük kész csoda, hogy még így hívják. Négy opcióra lehet voksolni: Nenyi, Kétharmad, Április 25. – ez utóbbi a kampányról készült album legkésőbbi fotóinak tiszteletére, és Fülkeforradalom lenne az új neve a Kossuth térbe torkolló utcának.
Még izgalmasabb lenne, ha a pályázók az utóbbi nyolc év kormányzásának elhíresült botrányaiból meríthetnének. Elegánsabb, s főként bátrabb lett volna, ha ez a névadó brigád még a Medgyessy– Gyurcsány–Bajnai-érában hirdet meg egy ilyen pályázatot, de még most sem késő. Rengetegen érzik úgy, hogy az álbaloldaliak legszívesebben Gumilövedék avenue-ra vagy Vízágyú ulicára keresztelnék – talán éppen az Alkotmány utcát. Gyurcsányék tényleg nem akartak új alkotmányt. Logikus: minek azoknak új alaptörvény, akik a régit sem tartják be? Az emberek bármikori megverhetőségét viszont kétségtelenül nem akarták alkotmányba foglalni – anélkül is skrupulusmentesen gyakorolták a brutális tömegoszlatást. Már akkor is, ha csak egyetlen fő tolongott valahol és alkotott engedély nélkül demonstráló szélsőséges csoportot.
Javasoljuk, jelenítsék meg inkább a bukott balkabinetek történelmi tetteit a fővárosi utcák átnevezésével. Csak úgy tobzódhatnának a jobbnál jobb, inspiráló ötletekben. Lehetne Adósságnövelő lépcső, Felelőtlen osztogatás utca, Kerepesi-árokbetemető, Offshore-lakópark, Nyugdíjasfacsaró köz, Jövőeltapsoló fasor. Az újabb, még gyászosabb négyéves felvonást örökítené meg a Vízágyú tér, Vipera köz, Tonfa lépcső, Őszödi sugárút, „A hazugság szép” körtér, K…a ország kanyar, Könnygáz körút, Csörsz helyett Csőd utca, Szemkilövető sétány, Böszme bazár, Gergényi allé, Tömegoszlató út, Ujjtörő vasút. Mindezt annak emlékére, amikor randalírozó nyugdíjasok, szélsőséges gyerekek, zavargó családanyák és apák csinálták a ribilliót. Főként 2006. október 23-án. Oly fékevesztetten ünnepeltek, hogy agresszíven arcukkal ütötték a jámbor karhatalmisták gumibotjait.
Ki beszél itt fülkeforradalomról? Amikor négy éve valódi gumibot-ellenforradalom zajlott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.