Lankadt ÁNTSZ

2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak bánatára nemrég betiltotta három potencianövelő étrend-kiegészítő forgalmazását az ÁNTSZ, miután kiderült: a készítmények orvosi felügyelet nélküli alkalmazása kiszámíthatatlan következményekkel járhat – az azokat fogyasztó férfiember akár ott is maradhat a nászágyon vagy a bérmenyecske karjaiban. Ám a bujaságserkentő szerek változatlanul kaphatók, elsősorban a kiskereskedelemben, sőt vannak olyan patikák, drogériák, fitnesztermek, szexboltok, izomagycentrumok, ahol nem is tudnak a tiltásról. Meghökkentő az is, miért csak három terméket tiltott be az ÁNTSZ, miközben az Országos Gyógyszerészeti Intézet ennél jóval több készítménynél mutatta ki a tiltott összetevőket.
A fickósítószer-botrány a nyáron robbant ki, miután a Szegedi Tudományegyetem gyógyszerészei napvilágra hozták vizsgálatuk eredményét: tíz csodabogyót kémiai vizsgálatnak vetettek alá, közülük hatban tiltott szintetikus anyagot találtak. Ez hamisításnak számít, sőt illegális emberkísérletként is felfogható. Az eredményeket az ÁNTSZ a magasból így fitymálta: „…a vizsgálatokat olyan laboratórium végezte, amelynek nincs engedélye gyógyszerkészítmény vagy étrend-kiegészítő laboratóriumi vizsgálatára…” A rigolyás testület ezután felkérte az Országos Gyógyszerészeti Intézetet a vizsgálódásra, amely pechjükre azonban gyakorlatilag ugyanarra a megállapításra jutott, mint a szegediek. Az ÁNTSZ ezek után betiltott három szert, oszt’ annyi. A többi hamisítvánnyal nem kakaskodnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.