Lecövekelt kamatok

Csécsi László
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakossági jelzálogkölcsönök kamatai nem emelkedtek az utóbbi hónapokban – állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legutóbbi vizsgálata. A felügyelet a 2010. június 30. óta tartó időszakot vette górcső alá, és azt az eredményt kapta, hogy a ráták alig változtak. A referenciakamathoz kapcsolt jelzálogkölcsönök a változásnak megfelelően drágultak vagy olcsóbbak lettek. – A más kamatokkal közvetlenül össze nem kapcsolt termékek rátáit több hitelintézet kisebb-nagyobb mértékben még csökkentette is – áll a felügyelet elemzésében. Ugyanakkor az új fogyasztási hitelek kamatai emelkedtek. Ennek ellenére ezek teljes hiteldíjmutatói is csökkentek. Utóbbi a felügyelet szakemberei szerint abból fakad, hogy a magasabb kamat mellé a hitelezők kisebb egyéb díjakat számolnak fel.
A banki betétek esetében ugyanakkor nem ilyen kedvező a kép: az ezek után fizetett kamatok ugyanis csökkentek június vége óta. Elsősorban a rövid futamidejű forintbetétek hoznak kevesebbet, mint az év első felében. A PSZÁF elemzői szerint a betéti akciók szűkülése, illetve a korábbiakhoz képesti alacsonyabb kamatígéretek azt a feltevést támasztják alá, hogy a bankok jelenleg nem küzdenek intenzíven a lakossági betétesek „kegyeiért”. Szintén rossz hír az ügyfelek számára, hogy számlavezetés, illetve a számlákhoz kapcsolódó szolgáltatások díjai emelkedtek, igaz, többnyire a pénzromlás ütemének megfelelően.
A forinthitelek kamataira egyébként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rátája van jelentős hatással, és ezt a tegnapi kamatdöntés után változatlanul, 5,25 százalékon hagyta a monetáris tanács. Az irányadó kamaton május óta nem változtattak a döntéshozók. A testület az inflációs folyamatokat övező bizonytalansággal és a potenciális szintjétől várhatóan tartósan elmaradó kibocsátással indokolta döntését, de hozzátette: az inflációs kilátások romlása esetén, illetve ha az ország kockázati megítélése tartósan kedvezőtlenebbé válik, szükségessé válhat az alapkamat emelése. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azt is megjegyezte, hogy a magánnyugdíjpénztárak szokásos állampapír-kereslete, mintegy 180 milliárd forint hiányozni fog jövőre az állampapírpiacról.
Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója lapunkkal közölte: várható volt, hogy az MNB nem változtat kamatain, mivel nem került a birtokába olyan új információ, amely a kilátásait befolyásolta volna. – A pénzügyi stabilitás szempontjából fontos gazdaságpolitikai intézkedések közül kiemelendő, hogy a kormány fókuszában a költségvetési hiány kontroll alatt tartása áll, ami pozitív üzenet, ugyanakkor a nyugdíjrendszer megváltoztatásával kapcsolatos új koncepció, valamint az adóintézkedések hatása inkább óvatosságra adnak okot – jegyezte meg Duronelly. A távirati irodának nyilatkozó elemzők szerint még jó ideig változatlan maradhat az alapkamat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.