Mégis orosz lesz a négyes metró?

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem lesz megegyezés a metrókocsik ügyében a francia tulajdonú Alstommal, akkor új pályázatot kell kiírni, és azon oroszországi cégek is indulhatnak – jelentette ki tegnap a Hír TV-nek Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter még október első felében tárgyalt Viktor Zubkovval, Oroszország első miniszterelnök-helyettesével, és tegnapi nyilatkozatában megerősítette: hosszasan és részletesen tárgyaltak nemcsak a metrókocsik ügyéről, hanem a négyes metró teljes beruházásáról. Sajtóhírek szerint a Malév sorsa mellett a metrókérdés is központi témája lesz majd Orbán Viktor magyar és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök novemberre tervezett moszkvai találkozójának.
Felbontott metrókocsi-szerződései ellenére Budapest Fidesz– KDNP-s vezetői tegnap a városházán fogadták az Alstom képviselőit. György István főpolgármester-helyettes közölte: tisztázták az álláspontjaikat, a megbeszélések pedig tovább folytatódnak. Úgy tudjuk, jövő szerdán ülnek ismét aztalhoz, tegnap valójában csak meghallgatás volt. Erre Tarlós István főpolgármester minap utalt is, amikor kifejtette: katasztrofális helyzetbe jutott a teljes metróberuházás. – A szerelvények nemcsak a hazai, de az EU-előírásoknak sem felelnek meg. A hatvanötmilliárd forintos, felerészt ki is fizetett szerződéseket már nyáron fel kellett volna bontani, ám a korábbi vezetés a közgyűlési határozatot törvénysértően nem hajtotta végre – hangsúlyozta.
Thierry Best, a francia cég vezérigazgató-helyettese szerint rendkívül hasznos volt az egyeztetés.
A BKV a múlt héten azonnali hatállyal felmondta a kettes és a majdani négyes vonalra szánt metrókocsik beszerzésére kötött valamennyi szerződését az Alstommal, illetve lehívta a harmincmilliárd forintos bankgaranciát is. Előzőleg a hatóság jogerősen elutasította a szerelvények típusengedélyét. A járműveknek a kettes metrón már 2008-ban futniuk kellett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.