Röviden

MTI
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommunista vádlott
Liberec. Bíróság elé állították Josef Vondruskát, a csehszlovák, ill. a cseh parlament volt tagját. A kommunista párt volt képviselője ellen az a vád, hogy a pártállami években, mint a liberec-minkovicei fegyház úgynevezett nevelője többször súlyosan bántalmazta Jirí Wolf elítéltet, egykori rendszerbírálót. A már hatvanon felül járó Wolfot a kommunista bíróságok először három-, majd hatévi börtönbüntetésre ítélték. Vondruska a tárgyaláson tagadta, hogy bárkit is bántalmazott volna. Wolf viszont pontosan emlékszik arra, hogy 1979 karácsonyestjén Vondruska ökölcsapásokkal, gumibottal és rúgásokkal bántalmazta őt a magánzárkában. Vondruska mentelmi jogát a cseh képviselőház már 2007-ben felfüggesztette. (S. M.)

Lemondott ORF-igazgató
Bécs. Váratlanul lemondott tegnap az osztrák rádió és televízió (ORF) kommunikációs igazgatója, Pius Strobl, akit újságírók lehallgatásával vádoltak. Az ORF egyik munkatársa Strobl megbízásából felvételeket készített újságírók és felsőbb vezetők közötti beszélgetésekről; ezt az egyik érintett igazgató egy interjúban „NDK-s módszerekhez” hasonlította. Strobl cáfolta, hogy lehallgatásról lett volna szó, de a belső bírálatok miatt már meg is semmisítették a hangulatjelentésnek szánt felvételeket. (MTI)

Bíborosok tanácskozása
Vatikán. Tanácskozást rendeztek tegnap a Vatikánban a római katolikus egyház bíborosai egyebek mellett a vallásszabadság helyzetéről, illetve a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről és az egyháznak az ilyen esetekre adandó lehetséges válaszáról. Szerte a világból mintegy 150 bíboros vett részt az egynapos elmélkedésen és a közös imádságon. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.