Százmilliós prémium kapuzárás előtt

2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint százmillió forint jutalmat, illetve prémiumelőleget fizetett ki közvetlenül az önkormányzati választások előtt a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati cégeknél az októberben leváltott nyíregyházi MSZP-s városvezetés. Ezek bérterhei, amelyek hasonló nagyságrendűek, november elején jelentkeztek. Az ügy úgy bukott ki, hogy az egyik, 1,8 milliós prémiumelőleggel jutalmazott társaság vezetője közölte az alpolgármesterrel: nem tudja kifizetni a többletkifizetés miatt jelentkező bérterhet, mert nincs rá fedezet.
Az önkormányzati tulajdonú cégeknél több mint 44 millió forint prémiumelőleget fizettek ki. A két részletesen átvilágított társaság – a vagyonkezelő és a hulladékgazdálkodást végző cég – vezetői pedig együttesen mintegy 35 milliós prémiumelőleget kaptak. Ráadásul az önkormányzati dolgozók is összesen több mint hatvanmilliós jutalomnak örülhettek. Mindez az után a közgyűlés után derült ki, amelyen világossá vált: a negyvenmilliárdos kiadási főösszeggel szemben 33 milliárdnyi bevétel áll a büdzsé mérlegfőösszegében.
– A nagyvonalú jutalmazás elképesztő, mert a nyíregyházi önkormányzat csődhelyzetben van, cégeivel együtt mintegy 26 milliárdos adósságállománnyal küzd. Annyira eladósodott a város, hogy a bérek, közüzemi számlák év végéig történő kifizetéséhez hitelt kell felvenni – közölte a polgármester. Kovács Ferenc kérdésünkre jelezte: ha a kifizetések az adott cég rossz gazdálkodása miatt alaptalannak bizonyulnak, a pénzeket visszahívják.
Nyíregyháza volt polgármestere, az MSZP-s Csabai Lászlóné a Szon.hu-t úgy tájékoztatta: egy önkormányzati rendelet alapján kaptak jutalmat és prémiumot a dolgozók. Ezeket október 23-án szokták kiosztani, ám most előre hozták a kifizetéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.