Száznegyvennyolc pecsét a füzetben

B A K A N C S<br /><br />Indulj el egy úton, én is egy másikon – szólt a Másfél millió lépés Magyarországon főcímdala, amely már tízezreket útnak indított. Rockenbauer Pálék annak idején kamerákkal felszerelkezve járták végig a kéktúrát, 31 évvel utánuk én „papíron” próbálkoztam bemutatni annak szépségeit. A sportban szokták mondani, hogy valami papíron jobb – nos, a kéktúráról ez nem mondható el.

Radványi Benedek
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még nem éltem a Másfél millió lépés Magyarországon megjelenésekor, az egyszerű természet- és túraszeretet vezetett rá az 1128 kilométer hosszú ösvényre. A kéktúra remek cél: teljesítéséhez kell némi tettvágy, akaraterő és talán megszállottság is, viszont csak elhatározás kérdése, és szinte bárki számára megvalósítható. Kinek mi a megfelelő: volt, aki 17 nap alatt végigfutotta, van, aki minden évben erre szánja nyári szabadságát, s nemrégiben egy család egy nyolc-, egy hat- és egy féléves gyerekkel egy év alatt ért végig, a nyáron pedig lelkes túrázók kéktúrás blogot is indítottak (Masfel.blog.hu). A bő fél évszázados múltra visszatekintő, hazánkat nyugat–keleti irányban átszelő országos kéktúra a legérdekesebb látnivalókat érinti. Aki végigjárja, átfogó képet kaphat természeti adottságairól.
De nem csak arról: részint történelmi, kulturális és szociális öszszetételéről is. Utunk során érintettünk többek között 14 kilátót, 23 várat, 84 templomot, és jártunk 118 településen. Helyiekkel, a városoktól távol élőkkel mindig élmény volt találkozni. Sosem fogom elfelejteni a piliscsévi Pista bácsi anekdotáit, a csereháti Bableves csárda éjjeliőre által kínált zsíros kenyeret, füzéri szállásadónk gondoskodását, a hollóházi nyugdíjas tanár vicceit, a kocsmai hangulatképeket.
További statisztikai adatok: 148-szor pecsételtünk igazolófüzetünkbe, megittunk fejenként 35 sört, s legyűrtünk összesen 62 tábla csokit. És készítettünk 2352 fényképet – volt miről. Bár akadtak unalmasabb szakaszok, de például a Balaton-felvidéken dömpingszerűen követik egymást a látnivalók. Emellett nekem a legjobban a Bükk és a Zemplén tetszett, és szép emlék, amikor az aggteleki barlangrendszer mélyén jártunk, a Kőszegi-hegység alpesies hangulata, a bakonyi Római-fürdő vagy a Nagy-Szénás hólepte fenyői. Élmény volt, ha állatokkal találkozhattunk vagy ha útszéli gyümölcsfákról szüreteltünk – mindezekben rengeteget számít, hogy kivel éli át az ember. És ami talán a legizgalmasabb a túrázásban: minden alkalommal más és más arcát mutatja a természet. Nem mindegy, hogy egy kirándulásra a nyári napsütés, az őszi levélhullás, a havas táj vagy egy kiadós esőzés nyomja rá a bélyegét. Utóbbiból jutott bőven, de még a zempléni egész napos ázás után sem dörömböltünk a szerkesztőség ajtaján, hogy a rovatot nevezzék át Esős oldalra… Bár a tavaszi nagy árvizek idején a Cserhátban volt, hogy térdig érő vízben tapostunk, s sokszor hajnalban keltünk, most mégis azt mondom, hogy megérte. Azóta már birtokomban van a teljesítésért járó szabálytalan négyszög alakú jelvény 4633-as sorszámmal; jó érzés egy ilyen szűk társaságba bekerülni.
Nem is folytatom, ez nem papírra vetve élvezhető igazán. Talán üres frázis, hogy ezt látni, csinálni kell, de az ember valóban közben tapasztalja meg a kéktúra-életérzést.
Csak el kell indulni azon a bizonyos úton. Legyen ön is másfélmilliomos!
(Vége)

Mi kell az elinduláshoz? Egy jó lábbelin és alkalmas ruházaton kívül elengedhetetlen kellék az igazolófüzet, amely a Magyar Természetbarát Szövetségtől (Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út 31. II/3-ban) szerezhető be. Ebbe pecsételve hitelesíthető a teljesítést, pecsétpárna sem árt. A kétrészes Kéktúra-turistakalauzt éppen újranyomják, de könyvesboltokban általában kapható. Az interneten számos honlap foglalkozik a kéktúrával, a Magyar Nemzetben olvasható sorozathoz kapcsolódó képtár a http://picasa
web.google.com/mnkektura címen található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.