Tarlós: Örökség és feladat

2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos és nehéz örökség nekünk, budapestieknek 1956, amely az erkölcs forradalma volt, de mi arra vállalkoztunk, hogy új rendet és egy szebb, élhetőbb várost teremtsünk – jelentette ki Tarlós István (Fidesz–KDNP), Budapest főpolgármestere szombaton a Magyar Rádió épületénél tartott ünnepi beszédében. A fővárosi önkormányzat rendszerváltozást követő húsz évének első október 23-i utcai rendezvényén a főpolgármester arról beszélt, hogy „az erkölcs lehet felkiáltójelként magasra tartott zászló, és piros vér a pesti utcán, de lehet építő, óvó, hazát és várost teremtő is”. Emlékeztetett: 1956-ban az ÁVO ostoba, hisztérikus terrorja gyújtotta meg a kanócot itt, a rádió előtt és 2006-ban is politikai, hatalmi körökből szervezték a káoszt. – Az erkölcs forradalma nem tűrte az elnyomást, a hazugságot, az emberek megnyomorítását, a lelki rombolást. Bár az elmúlt négy évben sokan lettek nemzeti érzelműek azok közül, akik részt vettek a budapestiek elleni támadásokban, egy vallomásból nemrég kiderült: az akkori rendőrök és álrendőrök közül sokan a fideszesekkel azonosították a rendbontókat. Némelyikük magából kikelve üvöltötte: adj nekik, ezek megérdemlik. Csak kevesen mertek szólni közülük. Ötvennégy éve Magyarország brutális szovjet lerohanását a hatalom emberei segítségnyújtásnak, a rend helyreállításának hazudták. Ma is éledezik a propaganda, és vannak, akik álságos demokráciaféltésből elfeledkeznének a 2006-os szemkilövésekről, kitörölnék a közvélemény emlékezetéből azt is, hogy az előző kormány 2010 áprilisában húszezermilliárdnyi államadóssággal hagyta itt az országot. Ma is egybetartozik 1956 öröksége és a jelen feladatainak a szorítása. Halottaink egy olyan célért hoztak áldozatot, amelyet nekünk együtt kell megvalósítani – mondta Tarlós.
A megemlékezésen Fónay Jenő szabadságharcos az 1956-ra emlékező időseket és érdeklődő fiatalokat arra biztatta, látogassák meg az egykori kisfogházat, ahol még ma is ugyanúgy állnak a bitófák. – Minden kedden és csütörtökön ott vagyok. Jöjjenek el, nézzék meg, ott van az igazság – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.