Tehetségeket támogatnak a Liszt téren

Karrierépítési projekt, új ösztöndíj, illetve együttműködés az Iparművészeti Múzeummal – ezekkel a lehetőségekkel igyekszik segíteni tehetséges hallgatóit a Zeneakadémia.

Munkatársunktól
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az épület újul meg a Liszt Ferenc téren, szellemi téren is számos fejlesztés történik – hangzott el az intézmény tájékoztatóján. Batta András rektor kiemelte a múlt héten lezajlott tehetséggondozó programjukat, amelynek részeként a kiválasztott pályázók karrierépítési projektben vehetnek részt. Tegnap az Iparművészeti Múzeumban a sajtónak is bemutatták azt az öt művésznövendéket – Karosi Júliát (dzsesszének), Mohai Bálintot (fagott), Namoradze Nikolast (zongora), Razvaljajeva Anasztáziát (hárfa) és Tóth Zsuzsannát (fuvola) –, akik a programban egyéni képzésben is részt vehetnek. A jelentkezőket olyan zsűri értékelte, akiknek nincs közük a Zeneakadémián folyó oktatáshoz, de a zenei életben fontos szerepet töltenek be. A zsűri elnöke Szinetár Miklós volt, aki elmondta: a népszerű könnyűzenei tehetségkutató tévéműsorok mellől hiányol egy komolyzenészeknek is lehetőséget biztosító „Ki mit tud?”-ot.
A Zeneakadémia együttműködik majd az Iparművészeti Múzeummal, ennek részeként lehetőség nyílik hangszerek restaurálására, bemutatására, illetve koncertekre. Egy új ösztöndíj is segíti a jövőben az egyetem növendékeit: Anda Géza emlékére a világhírű zongoraművész özvegye felajánlásának köszönhetően évi ötezer euró összegű ösztöndíjat hirdetett a Zeneakadémia és a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Szent Gellért Zenetudományi és Etikai Intézete. Az ösztöndíjast egy független zsűri választja, amelynek tagja lesz Várjon Dénes zongoraművész, az 1991-es Anda Géza nemzetközi verseny győztese. Anda Géza tegnap lett volna nyolcvankilenc éves.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.