Teljes kárpótlás

Tarics Péter
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság teljes anyagi veszteségét megtérítik július 31-ig, addig valamennyi kárt felszámolják, és valamennyi házat, lakást újjáépítenek a vörösiszap sújtotta területeken – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestere is. A belügyi tárca vezetője elmondta, a veszélyhelyzetben való védekezés, a környezeti, mezőgazdasági kár, a teljes kárfelmérés, valamint az újjáépítéssel és teljes helyreállítással kapcsolatos költségek összesen körülbelül 55 milliárd forintot tesznek ki. A kormány eddig mintegy 4,087 milliárd forintot fordított a veszélyhelyzet elhárítására. Három kormányhatározat született a teljes kárfelmérésre és kárelhárításra. Az első az ingatlanok, a második az ingóságok, a harmadik pedig a külterületek (mezőgazdasági területek) kárfelmérését szabályozza. Jelenleg igazságügyi szakértők dolgoznak a három érintett településen, mindenekelőtt az ingatlanokat ért kárt vizsgálják. A belügyminiszter szerint a lakosok harminc százaléka elfogadta a megállapított kártérítési összegeket, akik pedig nem fogadták el, azok esetében egyéni elbírálás alapján újra elvégzik a kárfelmérést. A tervek szerint a térségben egészségügyi központot hoznak létre, ahol valamennyi önként jelentkező személyt egészségügyi vizsgálat alá vetnek, hogy ezzel is megnyugtassák a helyi lakosokat. Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestere arról tájékoztatott, hogy próbálják megnyugtatni a kedélyeket saját településeiken, hiszen nem kevesen vannak olyanok, akik szándékosan élezik a tragikus helyzetet. Jelenleg azonban higgadtságra, tervezett és precíz kármentesítő munkára, összefogásra van szükség – szögezték le a polgármesterek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.