Tenyérnyi bőrből életmentő vér

Vért hoztak létre kanadai kutatók önkéntesek bőrsejtjeinek felhasználásával. A módszer az évtized végére forradalmasíthatja a vértranszfúziós rendszert.

Nagy Áron
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sejtszintű alkímiának nevezte a Nature magazin azt a kanadai kutatók által felfedezett eljárást, amelynek eredményeként bőrsejtekből kiindulva közvetlenül vér hozható létre. A tudományos folyóirat internetes kiadásában frissen ismertetett módszert a tanulmány szerzője szerint egyebek mellett a rákkezelésekben alkalmazhatják majd. Ha sikerül egy ember saját bőrsejtjeiből kiindulva létrehozni vért, az azzal az előnnyel jár, hogy a műtéti beavatkozásokhoz vagy a vérszegénység kezeléséhez sem kell a vérbankokhoz fordulni, hanem megoldható saját készletből – érvelt Mickie Bhatia. A kanadai Hamilton McMaster Egyetemének őssejt-specialistája hozzátette: azzal, hogy eljárásuk kikerüli az embrionális őssejtek alkalmazását, egyszerűsíti a folyamatot, és biztosítja, hogy a jövőben sokkal hatékonyabb módon hozhassanak létre vért. A dolgozat szerint a kutatók egy tizenkét négyzetcentiméteres emberi bőrdarabból egy adag transzfúzióra elegendő vért tudnának előállítani. Bhatia hangsúlyozta, nem szükséges a bőrsejteket előbb pluripotens őssejtekké alakítani. Így időt takarítanak meg, és elkerülhető a veszély, hogy az őssejtekből tumor fejlődik ki. A kísérleti eljárást önkéntesek bőrsejtjeinek felhasználásával végezték, a komolyabb klinikai próbák 2012-ben kezdődhetnek el, és öt-tíz éven belül az orvoslásban általánosan alkalmazhatják a módszert.
Hasonló kísérlet eredményeiről idén egyszer már beszámolt a Nature. A tanulmány arról szólt, hogy kutatók egér bőrsejtjeiből neuronokat és szívizmokat fejlesztettek. Az év áttöréseiről szólva Ian Wilmut, egy regeneratív gyógyászattal foglalkozó központ igazgatója úgy nyilatkozott: újabb lépést tettünk afelé, hogy szinte bármi, bármiből előállíthatóvá váljék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.