Tragédia plusz áfa

2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelek szerint a vörösiszap-lavina tovább duzzad – igaz, szelídebb formában, már nem utcákat, házakat elárasztva, hanem a jog mezején. Kolontár és Devecser környékén most az okoz riadalmat, miből fizetik majd ki az itt lakók a jogi képviseletüket ellátó Magyar György ügyvédi iroda beharangozott számláit. Egyes hírek szerint, ha a pórul járt emberek megnyerik a Mal Zrt. ellen indított pert, akkor a megkapott pénz 13 százaléka sikerdíj címén az ügyvédi irodát illeti – holott eredetileg arról volt szó, hogy semmit sem kell fizetniük. A sztárügyvéd vonatkozó nyilatkozatát („Az ügyvédi megbízásokat a bíróságnak be kell nyújtani, és ez alapján döntenek a perköltségről”) nehéz értelmezni, mint általában a jogásznyelvet. Magyar azzal nyugtatja az érintetteket, hogy pernyertesség esetén a költségeket (vagyis a sikerdíjat is) a károkozó fizeti… Az viszont tényleg belezavar a képbe, hogy ötvenezer forint (plusz áfa) óradíjas számlával ijesztgetik azokat, akik a jogerős ítélet előtt felmondják a megbízást. Szintén meghökkentő, amit a Magyar Hírlap ír: Devecserben kizárólag Magyar György irodáját ajánlgatták a szerencsétlen embereknek, más iroda szóba sem került. Megszólalt az ügyben a Fővárosi Ügyvédi Kamara is, megtudtuk, ilyen esetben nincsenek szabott árak, minden alku kérdése. Meg persze az erkölcsé, szól a mondat második fele.
Bárhogyan van is, szomorú, hogy a pénz nem csupán adományok formájában jelenik meg a legújabb kori magyar katasztrófa színhelyén. Csak remélni lehet, hogy csupán valami értelmezési zavar folytán látjuk most még szomorúbbnak, még vörösebbnek ezt a tragédiát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.