Új-zélandi bányászok rekedtek a mélyben

Robbanás történt tegnap Új-Zéland egyik bányájában, a detonáció következtében harminc-harmincöt munkás eltűnt. Két vájár a felszínre jutott, azt azonban nem tudni, pontosan hányan vannak odalent. Újabb robbanástól tartanak, ezért a mentést csak ma kezdik el.

Grimm Balázs
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy erejű robbanás rázta meg tegnap Új-Zélandon a Greymouth város melletti szénbányát. A közelmúltban megnyitott tárnák mélyén 30-35 munkás rekedhetett, a felszíniek nem tudnak kapcsolatot létesíteni velük – adta hírül az ABC News. Tony Kokshoorn, Greymouth polgármestere közölte, a helyzet nagyon súlyos. Elmondta, a mentőalakulatok megjelentek a helyszínen, még egy helikoptert is az üzemhez vezényeltek, de újabb robbanástól tartanak, ezért csak ma kezdik meg a munkálatokat. Kokshoorn mindezzel együtt bizakodóan nyilatkozott, a chilei bányászok példáját említette, akik a mélyben rekedtek ugyan, de végül épségben a felszínre jutottak. A Greymouth-tól 50 kilométerre lévő Pike River Coal vállalatnál bekövetkezett detonáció után ketten feljutottak a szabadba, de ők sem tudták megmondani, munkatársaik közül hányan rekedtek az 1500 méteres mélységben lévő tárnákban.
Ismeretes, a 33 chilei bányász omlás miatt augusztusban 700 méter mélyen rekedt, s csak 69 nap után tudták felhozni őket.

Véres vita Kínában. Legalább kilencen meghaltak, 48-an megsérültek Kínában csütörtökön, amikor tömegverekedés robbant ki két bányaipari vállalat dolgozói között – írta az MTI. Jünnan tartomány hatóságainak közlése szerint két egymáshoz közeli szénbánya munkásai akkor estek egymásnak, amikor vita bontakozott ki köztük a szénkészlet feltárásának jogáról. Két munkást őrizetbe vettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.