Újrakevert klasszikusok: John és Elvis ma

Balos felforgató vagy zseniális zenész? Esetleg mindkettő? Az idén ősszel lett volna hetvenéves John Lennon, nemrég volt a Beatles első koncertjének ötvenedik évfordulója is. Ebből az alkalomból nyolc Lennon-lemez jelenik meg újrakeverve és kiegészítve.

Rajcsányi Gellért
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés nagyobb hatású előadója volt a popkultúrának ennél a szemüveges liverpooli krakélernél: Lennon a hatvanas évek ellenkultúrájának egyik vezető karakteréből vált popikonná, pedig ma is tiltakozna ellene, ha tehetné. 1940. október 9-e Liverpoolban: német bombák pusztítják a várost, miközben Julia és Alfred Lennon gyermeke megszületik, a keresztségben a John Winston Lennon nevet kapja, a középsőt bizony Winston Churchill után. A történelem fricskája, hogy ez a Winston nem a Brit Birodalom megmentésére, hanem annak szellemi, kulturális lebontására tette fel az életét. Lennon apja tengerész: zűrös gyerekkor vár a kisfiúra, ötéves korában választania kell Új-Zélandra távozó apja és otthon maradó anyja között. Lennon az apját választja, de rögtön utána anyja után szalad. Kettős érzelmek, kettős személyiség, kettős fantázia – Lennon egész életét végigkíséri egyfajta kifinomult bizonytalanság, amely olyannyira beskatulyázhatatlanná tette őt.
Zűrös a kamaszkor is, boszszantja a tanárokat. „Reménytelen. Az osztály bohóca. A többiek idejét pazarolja el” – áll egy iskolai jelentésben. Lennon később maga is megvallja: bajkeverő volt, aki társai életét akarta felforgatni, mert neki nem volt igazi otthona. Helyette megtalálta magának a zenét: gitárt vett a kezébe, majd bandát szervezett. A 17 éves Lennon bevette zenekarába a 15 éves Paul McCartneyt és a 14 éves George Harrisont. „Lennon még sok bajt fog neked okozni” – figyelmeztette McCartneyt az apja, de azért engedte őket a nappalijukban próbálni. „Felnéztünk Johnra. Idősebb, gyorsabb felfogású és okosabb volt nálunk” – ismerte el később McCartney. A klubzenekar 1960 augusztusában felvette a Beatles nevet, majd a nyár végére Hamburgba szerződtek. Innentől poptörténelmet írtak.
De hogy mi Lennon öröksége a Beatles, szólókarrierje és halála után? Először is több száz dal, amelyekből több tucat máig a popzene, a rock alapvetése maradt. A legértesültebb Beatles-kutatók szerint a dalokat együtt jegyző Lennon– McCartney szerzőpárosból az utóbbi felelt a jól fésült slágerekért és az egyszerű szerelmes számokért, míg John Lennon hozta a Beatles elborultabb, művészibb, dühösebb és politikusabb oldalát. De mi táplálta Lennon dühét? Nem volt éppen konzervatív személyiség, sőt: lázadt a hagyományos intézmények, az oktatási rendszer, az egyház, a megmerevedett politikai struktúrák és a brit társadalmi elitizmus ellen. „A munkásosztály hősének lenni, ezért már érdemes élni” – énekelte a Working Class Heróban. Hajtotta őt a gyerekkortól magával hurcolt otthontalanság érzése, és nem találta helyét a világban. A kor, amelyben élt, éppen ezért borult le a lábai elé.
„Híresebbek vagyunk, mint Jézus” – mondta sikerei csúcsán, és bár a botrány miatt pontosítgatta a kijelentése értelmét, talán mégis sejtette: ott és akkor igazat mondott. Ráérzett a korszellemre, a hatvanas évek ellenkultúrájára, a diadalmas baloldal évtizedeire, a tradicionális nyugat alkonyára. Mégsem volt igazán forradalmár alkat: a Revolution című Beatles-dalban ’68 lázadóinak szakállát húzogatta: „Ha rombolásról beszélsz, ha Mao képével vonulsz, rám nem számíthatsz.” Baloldali mozgalmi lapok rögtön „árulásnak”, „burzsoá jajveszékelésnek” nevezték Lennonék békére intő bölcsességét. Ahogy évekig a Beatles és Yoko Ono között őrlődött, úgy egyensúlyozott az ellenkultúra radikálisai és a béke, a tisztelet hívei között is. Hol játékra és iróniára, hol tépelődésre és belső bizonytalanságra vezette mindez a kettős természetű Lennont.
Lennon ma egy karcos hang gyerekkorunk bakelitlemezeiről, egy inspiráló művész az őt követő nemzedékek számára, egy örök kérdőjel a bevált hagyományok és a fennálló rendszerek kényelmes híveinek. Így van ez jól: hogyan találnánk válaszokat az élet és a világ nagy problémáira, ha előtte nem teszi fel valaki a kérdéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.