9 év és 50 nap a Hindukus árnyékában

Jeles naphoz érkezett tegnap az Egyesült Államok vezette XXI. századi afganisztáni katonai intervenció. Pontosan annyi ideje vannak jelen nyugati katonák a közép-ázsiai államban, mint amennyit a Szovjetunió töltött el ott hiába a XX. század végén.

Zord Gábor László
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kabul kulcsfontosságú pontjainak megszállásával a szovjet haderő 1979. december 27-én kezdte meg afganisztáni vállalkozását, hogy megszilárdítsa a kommunista bábállam helyzetét az iszlamista felkelőkkel szemben, ám a katonai kudarcok és a nagyhatalom általános meggyengülése kivonulásra kényszerítette 1989. február 15-én. Hogy kilenc év és ötven nap után a szovjetek meghátráltak, abban központi szerepe volt az Egyesült Államoknak, amely elsősorban a pakisztáni titkosszolgálaton keresztül finanszírozta és fegyverekkel látta el az ellenállást. Paradox módon azonban ebből a mozgalomból nőtt ki az a tálib hatalom, amely 1996 és 2001 között uralta az országot, és az általánosan elfogadott nézetek szerint menedéket adott az al-Kaida terrorcsoport vezetésének, amely kitervelte a New York és Washington elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat. Ezek az események váltották ki az Egyesült Államok katonai intervencióját nem egészen egy hónappal később, október 7-én, amely gyorsan eltávolította ugyan a tálibokat Kabulból, ám azóta sem tudta pacifikálni az országot, pedig ma már 48 szövetséges ország 130 ezer katonája igyekszik ezt elérni.
Hogy a nagyrészt a NATO égisze alatt zajló küzdelem jövője igencsak bizonytalan, arra a tálibokkal folytatott tárgyalások kudarca világít rá. A londoni Times információi szerint a brit külső hírszerzés, az MI6 ügynökei felelősek azért, hogy egy szélhámos tálib vezetőnek adva ki magát béketárgyalásokat kezdett az afgán kormánnyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.