A vártnál enyhébb ítélet született

A várakozásokhoz képest enyhébb, 19 éves fegyházbüntetést szabott ki tegnap a bíróság a két évvel ezelőtti kiskunlacházi gyermekgyilkosság tettesére, P. Józsefre. A bíróság szerint az ügy felkavarta a közvéleményt, de a büntetés nem lehet megtorló jellegű.

Csibra Tibor
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jogerősen tizenkilenc év fegyházbüntetésre ítélte tegnap a Pest Megyei Bíróság a két évvel ezelőtti, komoly társadalmi indulatokat kiváltó kiskunlacházi gyermekgyilkosság elkövetőjét, P. Józsefet. Szalay Csaba büntetőtanácsa az összes ellene felhozott vádpontban, aljas indokból elkövetett emberölésben, erőszakos közösülésben és kifosztásban találta bűnösnek a vádlottat. A testület a vádhatóság indítványa ellenére határozott idejű szabadságvesztéssel sújtotta P. Józsefet, amelynek a törvényben meghatározott legfelsőbb időtartama húsz év lehet. Amint arról beszámoltunk, Szabó Zsolt ügyész múlt heti vádbeszédében életfogytig tartó, legalább harminc- évnyi büntetést kért a terheltre.
Szalay Csaba a megállapított tényállás ismertetésekor jelezte, hogy a bíróság és az ügyészség álláspontja igen közel volt egymáshoz az ügyben, de a döntéshozók a tanúvallomások alapján más szempontokat is figyelembe vettek, mint a vádhatóság. Ilyen a vádlott és a sértett személyiségjegyeinek elemzése. A tanács elnöke P. Józsefet értelmes, de kissé zavaros énképű, uralkodni vágyó, erőszakra hajlamos emberként jellemezte. A vádlott nőkhöz való viszonyát a bizonyításban nem sikerült feltárni.
A bíróság az áldozatot, a 14 éves H. Nórát közvetlen, s a koránál lényegesen idősebbnek látszó lányként írta le, akire jellemzők voltak a hirtelen hangulati döntések. Ilyen lehetett az is, hogy a bűncselekményt megelőző iskolai mulatságról egyedül indult rokonához, holott megígérte társainak, hogy velük megy haza. Az ítélet szerint a közelben lévő P. József – aki mindenáron közösülni szeretett volna – ezt meglátta, utána ment, s megtámadta a sértettet. A lány rá akart gyújtani, a vádlott tüzet adott neki, de azonnal, többször meg is ütötte. A bíróság ennek bizonyítékát a sértett sérülései mellett abban a véres, épp csak megkezdett cigarettacsikkben látta, amelyet az áldozat mellett találtak a helyszínelők. A büntetőtanács szerint P. József állításával szemben H. Nóra nem egyezett bele a közösülésbe, s nem történhetett úgy, ahogy azt a vádlott leírta. A határozat szerint az erőszak után a terhelt megijedt, megfojtotta a lányt, majd a holttestet félrehúzta, és gallyakkal takarta le. A vádlott elleni bizonyítékok között szerepelt az áldozat táskája, amelyet P. József közeli lakásában elrejtve találtak meg a nyomozók a férfi tavaly júniusi elfogásakor. A benne lévő tárgyakon és a sértett holttestén is a vádlott DNS-ét azonosították a szakértők. Az ítélet kiszabásáról Szalay Csaba elmondta: a tanács nem értett egyet az ügyészséggel abban, hogy P. Józseffel szemben csak a legsúlyosabb büntetés lenne célravezető. A bíró felhívta a figyelmet, hogy az ügynek nagy társadalmi és sajtóvisszhangja van még ma is, ugyanakkor a büntetés kiszabása nem lehet megtorló jellegű. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy hazánkban elszaporodtak az életellenes bűncselekmények, és a vádlott útonálló jelleggel követte el tettét.
Az ügyész súlyosbításért, a védelem részben enyhítésért, illetve felmentésért fellebbezett. Ruzsbacky Nóra ügyvéd bejelentette P. József kérelmét is a bíróságnak, amely arról szól, hogy a vádlott szeretné a fővárosi, Venyige utcai intézetben tölteni a fenntartott előzetesét, mert – állítása szerint – egy másik börtönben súlyosan bántalmazták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.