Az unió nem büntet minket nyugdíjügyben

Tegnap a magyar államadósság után hét hazai pénzintézetet is leminősített a Moody’s. A hitelminősítő ezt azzal indokolta, hogy ezzel összhangba került a magyarországi bankok és az ország besorolása. Orbán Viktor szerint átmeneti állapotról van szó, javulni fog hazánk hitelminősítői megítélése. A kormányfő Stockholmban elmondta azt is: a leminősítés oka, hogy hazánk nem a szokványos módszerekkel igyekszik stabilizálni gazdálkodását, ám amit a kabinet az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése érdekében tesz, az szükséges és fenntartható.

Munkatársainktól
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-országok pénzügyminisztereinek ülésén részt vevő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte: az unió nem fogja büntetni hazánkat a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magánpénztárakból az állami rendszerbe visszaáramoltatás miatt.
Orbán Viktor személyes döntése volt, hogy azoknak a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akik reálhozamot értek el az elmúlt években, és 2011. január 31-ig átlépnek az állami nyugdíjrendszerbe, ne kelljen a felvett nyereség után adót fizetniük. A tegnap a parlamentnek benyújtott fideszes politikai nyilatkozat ezenkívül garantálná az egyéni számlavezetést, a befizetések értékállóságát és a veszteségek jóváírását. Eközben kiderítettük, hogy veszteséges ingatlanüzletekbe fektette a pénztártagok befizetéseinek egy részét a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja által irányított nyugdíjpénztár.
A T. Ház tegnap döntött a jövő évi költségvetés főbb számairól.

Bővebben a 3. és a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.