Bulistop a Lipótmezőn

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adta bérbe a volt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épületét a Bolondok Haza címmel meghirdetett összművészeti fesztiválhoz és éjszakai zenés-táncos partihoz. A hivatal belső vizsgálatot indított.

2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondoskodni fogunk arról, hogy ilyen többet ne forduljon elő – így reagált Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a lapunkban megjelent hírre, miszerint nagyszabású összművészeti fesztivált és egész éjszakán át tartó bulit rendeztek az évekkel ezelőtt bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI). Szócska szerint néhány, magát művésznek mondó fiatal exhibicionista ezzel megsértette a szakmát és a betegeket. Az államtitkár azt mondta, nem a tárca felügyeletével tartották meg a rendezvényt, s ezért tárgyalni fognak a vagyonkezelővel is.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. sajtóosztálya kérdésünkre közölte: „Az MNV Zrt. vezetése azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak megállapítása érdekében, hogy az OPNI épületének bérbeadása az MNV Zrt. részéről milyen körülmények között történt, s ez megfelelt-e a jogszabályoknak, illetve a belső szabályzatoknak.”
Mint azt közöltük, a Bolondok Haza elnevezésű rendezvényt a Facebook közösségi oldalon hirdették meg a szervezők november 26–27-re. Körülbelül tízezer főnek küldtek meghívót az interneten, közülük csaknem ezren jeleztek vissza, hogy elmennek a filmvetítéssel, installációk és performanszok bemutatásával tarkított napközbeni programra, illetve az egész éjszakán át tartó bulira.
„Mióta világ a világ, az igazán nagy művészeket saját koruk nem értette meg, s az igazi elismerést csak az évek múlása hozta el számukra. Sok esetben egyszerűen bolondnak titulálták őket. Az esemény célja, hogy MOST adjon szabad teret a kortárs művészeknek, a »bolondságnak« úgy, hogy a művészetükön keresztül bemutatott alkotás ne csak egy távoli színpadi kép legyen, hanem egy interaktív közeg, ahol minden résztvevő megtalálja az önmagában lakozó művészt. Mi lehetne jobb helyszín ehhez, mint maga a »Bolondok Háza«? Csatlakozzatok hozzánk Ti is! Bolondok Haza!” – olvasható a beharangozó a Facebookon. A YouTube videomegosztó portálon számos kép és felvétel található, amely az eseményt örökíti meg.
– Elképesztő, botrányos – így kommentálta a rendezvényt Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke. – Felelnie kell annak, aki erre a rendezvényre engedélyt adott – szögezte le. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szintén felháborítónak tartotta a történteket.
Jegyzet a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.