Csak az biztos, hogy lesz filmszemle

Tölgyesi Gábor
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi büdzséből a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) a nemzeti filmkultúra működtetésének feladatait nem fogja tudni ellátni – véli a közalapítvány elnöke, Kőrösi Zoltán. Mint ismert, az MMK jövő évre tervezett költségvetése 1,035 milliárd forint, mintegy ötöde a jelenleginek. Ezt az összeget az Országgyűlés kulturális bizottsága 3,5 milliárd forinttal növelte volna, ám az indítványt a parlament nem támogatta. Anynyi bizonyos: ha nem is a hagyományos februári időpontban, de lesz 2011-ben filmszemle.
L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke javasolta a parlamentnek, hogy az MMK 2011-es állami támogatása a jelenlegi költségvetési tervezettől eltérően 3,5 milliárd forinttal, 1,035 milliárdról 4,535 milliárd forintra nőjön. A parlament kedden nem szavazta meg a képviselő módosító indítványát.
Kőrösi Zoltán, az MMK elnöke szerint 2011-ben a közalapítvány a nemzeti filmkultúra működtetésének feladatait nem fogja tudni ellátni. – Az MMK-nak csupán egyik feladata a filmgyártás, ezen belül a játékfilmek finanszírozása. A közalapítvány feladatai között szerepel az európai uniós feltételek szerint működő szelektív és normatív pályázati rendszer működtetése, a forgalmazás, a moziüzemeltetés, az artmozik támogatása, nemzetközi kötelezettségek teljesítése. Kérdéses, ezek után mit tud ellátni az MMK a jövő évi büdzséjéből, és lesz-e gazdája azoknak a feladatoknak, amelyeket nem. Őszintén bízom abban, hogy a döntéshozók tudják a választ ezekre a kérdésekre – nyilatkozott lapunknak Kőrösi Zoltán.
Annyi bizonyos: ha nem is a hagyományos februári időpontban, de lesz 2011-ben filmszemle, mégpedig április végén, május elején, a Mediawave és a cannes-i filmfesztivál közötti héten. Az MMK a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből pályázott sikerrel a 42. Magyar Filmszemle megrendezésére. A szemle versenyprogramjába 17, a bemutatószekcióba 13 nagyjátékfilm jelentkezett, több mint száz a dokumentumfilmek száma, ám a finanszírozási bizonytalanság miatt eddig nem kezdődhetett meg az alkotások előzsűrizése. A filmszemle tavaszi időpontját indokolja, hogy addigra talán nemcsak az MMK, hanem a szemlén megjelenő filmek finanszírozási helyzete is rendeződik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.