Csupán két kakukktojás

Deák Zsigmond
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michel Platini nevét kedvtelve emlegetik Európa gyengébb futballú országaiban, hiszen az UEFA francia elnöke volt az, aki a Bajnokok Ligája megreformálásával – külön selejtezős ág a „kicsik” aranyérmeseinek – megteremtette nekik a főtáblára férkőzés esélyét. A továbblépését viszont már nem, ami meglátszik az idei eredményeken is, a végterméket nézve gyakorlatilag nem született meglepetés.
Az angolok mind a négy csapatukkal bejutottak az egyenes kieséses szakaszba, a Manchester United veretlenül, de a Tottenham és a Chelsea is csoportelsőként. Az Arsenalt viszont megelőzte az ukrán Sahtar, amely a dán futballtörténetet írt FC Köbenhavn mellett maradt a kisebb nemzetek képviselője. Nagy lehet az imádkozás a többiek között, hogy a jövő pénteki sorsoláson a csoportelsők a koppenhágaiakat, a másodikak a donyeckieket kapják…
A teljes angol kontingens mellett a spanyolok és az olaszok sem veszítettek csapatot, maradtak hárman-hárman. Ráadásként a Real Madrid lett a csoportkör „győztese” a maga 16 pontjával, öt siker melletti egyetlen döntetlenjével. Az Itáliát képviselők továbbléptek ugyan, de rendre csak a 2. helyen; a címvédő Inter – amelyből Eto’o vezeti a mesterlövészek listáját hét góllal – brémai fiaskójával ragadt a Tottenham mögött. S ha nem nyeri meg a most kezdődött klub-vb-t Abu-Dzabiban, akkor a hírek szerint Rafa Benítez edzőnek útilaput kötnek a talpára. A Roma kolozsvári döntetlennel biztosította a továbbjutását, a Milan a végére leeresztett, s kikapott Amszterdamban.
A németek egyedül a Brement sirathatják, az előző döntős Bayern München, valamint a Bundesligában bukdácsoló Schalke viszont kvartettje élén zárt, a franciáktól az Auxerre búcsúzott, a Lyon és a Marseille folytathatja. A korábbiakkal ellentétben nincs egyetlen portugál, orosz, görög, esetleg török résztvevője a BL egyenes kieséses szakaszának, s nagyot csodálkoznánk, ha a legjobb nyolc között maradna dán vagy ukrán. Ám utóbbi már csak jövő tavasszal derül ki.
Nyolcaddöntősök a BL-ben: Manchester United, Tottenham, Arsenal, Chelsea (angol), Barcelona, Real Madrid, Valencia (spanyol), Internazionale, Milan, Roma (olasz), Bayern München, Schalke (német), Marseille, Lyon (francia), Sahtar (ukrán), FC Köbenhavn (dán).

Dudek álla bánta. A BL csoportkörének szerda késő esti zárómérkőzései közül a Real Madrid 4-0-s Auxerre-verése nem csak Mourinho mester, valamint az önmagát korábban szándékosan kiállíttató Xabi Alonso és Sergio Ramos hiánya miatt volt érdekes. Benzema (a sorozat történetének harmadik Real-játékosaként) mesterhármast ért el, első találata a 300. madridi BL-gólnak számít. Az Iker Casillast helyettesítő Dudek kapus ennél rosszabbul járt, ütközött az auxerre-i Adánnal, s eltört az állkapcsa, hat hét kihagyás vár rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.