Diploma előtt

S Z Ó L Ó

Hanthy Kinga
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerzett jogot bátorság elvenni. Márpedig a jobbközép kormány fontolgatja a korlátlan ingyenes felsőoktatás szerzett jogának elvételét; hangos is az ellenkezéstől a közélet.
Németirodalom-professzor barátom kezd beletörődni, hogy a német szakos egyetemisták nem értik a német nyelvű előadásokat; abba viszont nehezebben, hogy a magyar szöveg olvasása is megterhelő számukra. Továbbá: nem kevesen vannak, akik úgy tudják, Rainer Maria Rilke nő volt, és a tizenöt éves háború az első és a második világháború között zajlott. Ez nem a mai egyetemi polgárság karikírozása, hanem a valóság. Az ifjak, akik ezzel az ismeretanyaggal élnek, előbb-utóbb diplomásként a magyar értelmiség sorait gyarapítják.
Még nem végleges adatokat tartalmazó felmérés szerint a felsőoktatási intézményekben 25–30 ezer diploma porosodik. Tulajdonosaik nem tudják átvenni őket nyelvvizsga hiányában. A diákok képviselői szerint rossz a középiskolai nyelvoktatás, és a felsőoktatás sem fordít kellő energiát a nyelvtanításra, ezért ilyen nagyszámú az elmaradás.
Az egri Eszterházy Károly Főiskola egyik hallgatója hosszú írást tett közzé a Népszabadságban, amely szerint a hallgatói önkormányzatok elveszítették hitelüket a diákok előtt. Az idők során a demokrácia letéteményeseiből a felsőoktatás fizetett alkalmazottaivá váltak, eltávolodtak a fiatalok problémáitól, miközben királycsináló szerepet kaptak az intézményvezetők kiválasztásában. Magyarán meg lettek véve. Ezek a hallgatói önkormányzatok tiltakoznak most az ellen, hogy őket civil szervezetek – közöttük a Professzorok Batthyány Köre is – a tanítási rend fellazításával vádolják, és hogy kétségbe vonják legitimitásukat. Azt mondja a HÖOK-elnök, hogy a hallgatók, akiknek majd az intézményekben szerzett tudásból és az azt bizonyító diplomából kell megélniük, éppenséggel érdekeltek abban, hogy javuljon a felsőoktatás minősége, ezért az őket képviselő hallgatói szervezetek támogatnak minden minőséget erősítő kezdeményezést. Hát akkor hajrá! Hét civil szervezet szerint e cél érdekében hozzá kell járulni a felsőoktatás színvonalának emeléséhez a felvételi követelmények és a tanulmányi rend szigorításával, alsó határt kell szabni a karok méretének, felül kell vizsgálni a szakok számát, a vezetőtestületekben a szavazati jogokat a kompetencia alapján meghatározni, és ott a hallgatók aránya legfeljebb 15 százalék legyen.
Munkaerő-piaci szakemberek szerint a továbbtanulásra jelentkezőknek még mindig nem szempont, hogy piacképes tudást szerezzenek, tavaly is a kommunikáció, az idegenforgalom, a jog és a szabad bölcsészet vezette a slágerlistát, pedig ezekkel a diplomákkal gyakorlatilag lehetetlen elhelyezkedni. Eközben volt olyan év, amikor az érdeklődés alacsony foka miatt az ELTE matematika szakára kettes matematikaérettségivel is be lehetett kerülni.
A bolognai rendszer bevezetésének több ellenzője, mint híve volt, de a Magyar Bálint vezérelte oktatási kormányzat nem engedett a tiltakozásoknak és a szakmai érveknek. Végül az intézmények is beadták a derekukat. A minőségi helyett a mennyiségi képzést választották, mivel ez jelentette a megmaradást nekik. A most napvilágra került felsőoktatási reformtervezet készítői belátták, hogy a bolognai rendszerből már nincs teljes viszszaút, meg kell tartani a kereteit, de az oktatás, ezáltal a diplomák minőségét javítani kell, ami csak akkor lehetséges, ha szigorítják a felsőoktatásba jutás feltételeit. Ez pedig azt jelenti, hogy amiért eddig gyakorlatilag nagyon keveset kellett tenni, azért most dolgozni kell. És ami eddig a rendszerben éppen engedékenysége miatt lehetséges volt, azon muszáj változtatni. Az oktatási politika most azt mondja, akik közpénzen tanulnak, becsüljék meg a lehetőséget. Ilyen elvárás felülről régen nem érkezett. Igazuk van tehát a fiataloknak, akik tiltakoznak, hogy elveszik tőlük a felsőoktatásba való könnyű bejutást. Ám igaza van a kormánynak és rajta keresztül az oktatást fizető polgároknak is, ha meg akarják szüntetni az oktalan pazarlást. Mert azt a fránya tizenöt éves háborút mégiscsak meg kellene tanulni az érettségiig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.