Egy retrobűnöző

2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Precedensértékű lesz a Legfőbb Ügyészség közelgő határozata, amely arról szól majd, perelhető-e Biszku Béla hajdani bolsevik gonosztevő, a korai Kádár-kor belügyminisztere, avagy munkássága csupán szimpla, előre megfontolt tömeges emberölésnek tekintendő. Béla bácsi valószínűleg az utóbbinak örülne jobban, ez a cselekmény ugyanis tizenöt év múltán elévül, márpedig az ő notórius akasztgatásai óta már fél évszázad is eltelt. Ha viszont az ügyészség úgy dönt, hogy hősünk vérgőzös randalírozása összefügg az „ideiglenes” szovjet horda agresszióival, illetve a Kádár-féle bábrezsim megtorló politikájával, akkor nehéz jövő vár a 89 esztendős rózsadombi milliomosra. Nemcsak lecsukják, de mesés nyugdíjától és teniszszenvedélyétől is el kell búcsúznia. Biszku Béla bezárását egyébként már korábban kezdeményezte bizonyos Gellért Ádám, ám feljelentését a főügyészség október végén első fokon elutasította. Szerencsére a feljelentő, csökönyös ember lévén, nem hagyta annyiban, változatlanul bosszantja az ötvenhatos forradalmat makacsul ellenforradalomnak nevező, és a megtorlásokat jogosnak tartó bigott bolsevik aggastyán háborítatlansága. Minden jel arra mutat, hogy a feljelentő jelentős társadalmi támogatottsággal bír, igény van egy ilyen horderejű ügy tisztázására. Ha szükséges, Gellért Ádám nem lesz rest, a nemzetközi büntetőjog szakembereit, hadtörténészeket, levéltári kutatókat is felkéri segítségre. Igyekezete régi hiányt pótol.
Az egész egyébként attól igazán érdekes, hogy idehaza eddig szinte kizárólag a holokauszt elkövetőit futtatták a bíróságok, holott ma már a kommunizmus bűnözői is ugyanebbe a kategóriába sorolhatók. Nácivadászokról lépten-nyomon hallani, a sztálini, a Rákosi–Kádár-korok bűnöseit azonban valahogy elkerülte a felelősségre vonás. Könynyen lehet, hogy most Béla bácsi megtöri a féloldalas hagyományt…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.