Egyházügy: helyrehoznák a hibákat

Hírösszefoglaló
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány paradigmaváltást kíván végrehajtani az egyházpolitikában – mondta Szászfalvi László egyházügyi államtitkár a Márton Áron erdélyi püspökről rendezett tanácskozáson. A
KDNP-s politikus szerint az előző években a szocialista kormányoknak nem volt egyházpolitikája. – Gyakorlatilag nem történt semmi, megszűnt a dialógus és a szentszéki–magyar vegyes bizottság munkája egyaránt. Az új kormány azt a feladatot tűzte ki célul, hogy az állam és egyházak kapcsolatában a bizalmat helyreállítsa. Célként fogalmazta meg továbbá, hogy egyenlő elbírálást, hosszú távú kiszámítható rendszert hozzanak létre az egyházak támogatásakor, és ne mindig a költségvetés megtárgyalásakor kelljen vitatkozni arról, milyen források állnak rendelkezésre.
– A kormány azért is becsüli nagyra a történelmi egyházakat, mert léteznek és számtalan értéket tettek le a nemzet asztalára az elmúlt évszázadok során, közösségeket tartanak fenn és működtetnek. A kabinet az egyházak közoktatási, szociális, egészségügyi, kulturális és karitatív feladatátvállalását is segíteni és támogatni fogja – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy ma már teljesen természetes, hogy alkotmányos módon az állam az egyházaktól különválasztva él és végzi tevékenységét. – A XXI. század elején ez evidencia, az elmúlt XX. század kihívásai, történelmi kataklizmái, embertelenségei után az az igazi kérdés – folytatta –, hogy képesek vagyunk-e új magyar jövőképet kialakítani, és együtt cselekedni.
Szászfalvi László úgy fogalmazott, „van remény, mert végre-valahára megalkottuk a nemzeti összetartozásról szóló törvényt”. – A törvény után nincs határon kívüli és belüli magyarság, egy magyar nemzet létezik politikailag is, és ezért kell tovább dolgozni – fogalmazott a politikus, akinek szavait a közönség soraiból taps fogadta. Nincsen határ, egy nemzet voltunk, vagyunk és leszünk – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.