Elfogták Ivo Sanadert

Salzburgtól délre tegnap az osztrák rendőrség őrizetbe vette a horvát–osztrák kettős állampolgárságú, Szlovéniát még csütörtök délben elhagyó Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnököt. A 2003-tól 2009-ig tartó miniszterelnöksége idején történt korrupciós ügyekkel összefüggésben hivatali visszaéléssel gyanúsított politikust az osztrák hatóságok mindössze néhány órával azután fogták el, hogy a horvát rendőrség az Interpolon keresztül nemzetközi elfogatóparanccsal kerestette őt.

Balogh Roland
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az osztrák rendőrség bemérte a volt horvát kormányfőt, akit végül az autópályán sikerült elfognunk – közölte tegnap Alexander Marakovits. Az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) politikusát a salzburgi bíróságra szállították, sorsáról az elkövetkezendő napokban születhet döntés.
A horvát parlament még csütörtökön egyhangúlag felfüggesztette Ivo Sanader volt miniszterelnök mentelmi jogát, aznap este egy zágrábi vizsgálóbíró elrendelte őrizetbe vételét. A volt kormányfő a parlament mentelmi jogi bizottságának összehívása előtt nem sokkal hagyta el zágrábi lakását. Amennyiben vádat emelnek ellene, ő lesz a legmagasabb rangú személy, aki ellen eljárás indul abban a korrupcióellenes harcban, amely Horvátországban jelenleg Brüsszel sürgetésére zajlik. A közelmúltban több horvát politikust is elítéltek korrupció miatt. Damir Polancec volt horvát miniszterelnök-helyettes 15 hónapot kapott, míg Berislav Ron- cevic volt horvát védelmi minisztert négy, helyettesét, Ivo Bacicot pedig két évre ítélték.
A WikiLeaks által tegnap közzétett, ez év elején keltezett zágrábi amerikai nagykövetségi bizalmas jelentések a horvát korrupciós ügyekkel is foglalkoznak. A Washingtonba küldött táviratokban James B. Foley amerikai nagykövet többek között a Mladen Bajic horvát legfőbb ügyésszel folytatott megbeszéléseiről ír. Bajic arról tájékoztatta Foleyt, hogy a korrupciós vizsgálatok mindenkire kiterjednek, nincsenek érinthetetlen személyek, és az összes nagyobb állami vállalat tevékenységét kivizsgálják. Bajic arról is beszélt, hogy a Podravka-ügyben Zágráb számos dokumentumot kért a magyar hatóságoktól, akiknek ez ügyben tett erőfeszítéseik a főügyész szavai szerint eleinte katasztrofálisak voltak, később hatékonyabban együttműködtek Zágrábbal. A horvát média februári jelentései összefüggésbe hozták a zágrábi kormány és a Mol megbeszéléseit az INA horvát olajtársaság privatizációjáról az OTP és a Podravka közötti megbeszélésekkel. Ezt a legnagyobb magyar bank cáfolta. A horvát rendőrség március 30-án vette őrizetbe Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettest, amiért vagyoni kárt okozott a részben állami tulajdonú Podravkának. A zágrábi Vecernji list napilap tegnapi értesülése szerint a horvát állami nyugdíjalap – hogy a Mol ne legyen többségi tulajdonos – a magyar ajánlatánál többet akar ígérni az INA közkézen lévő törzsrészvényeiért, és az Adris dohányipari konszern is hajlandó volna ráígérni a Mol ajánlatára.
Ugyancsak a zágrábi amerikai nagykövet jelentéseiből derül ki: a britek egészen ez év elejéig igyekeztek meggátolni Horvátország csatlakozását az EU-hoz, ami felháborította az amerikaiakat. A britek úgy vélték, hogy Horvátország nem működött együtt elég hathatósan a jugoszláviai háborúkban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Orosz segítség Mladicsnak? Fontos információt tartott vissza Oroszország Európa leginkább keresett szökevénye, Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnok hollétéről – derül ki a WikiLeaks egyik jelentéséből. Jennifer Brush, a belgrádi amerikai nagykövetség ügyvivője 2009. szeptemberben arról írt, Borisz Tadics szerb államfő kabinetfőnöke úgy tájékoztatta: Mladicsot külföldi források segítik, Moszkvának pedig több információja lehet hollétéről, mint Belgrádnak. Közben egy szerb bíróság tegnap felmentett tíz embert, akik a vád szerint segítették Mladicsot, hogy kibújjon a felelősségre vonás alól. (K. Z.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.