Elhalasztott indítás

Grimm Balázs
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélt műszaki hiba miatt elhalasztották – helyi idő szerint – hétfőn a floridai Cape Canaveralben a Space Exploration Technologies (röviden Space X) cég készítette Dragon űrkapszula felbocsátását – adta hírül a Daily Mail. A magánkézben lévő cég által fejlesztett eszközt – illetve a szintén a Space X gyártotta hordozórakétát, a Falcon 9-est – start előtt lefényképezték. A fotók elemzésekor felvetődött a gyanú, hogy a rakétahajtómű egyik fúvókáján repedés keletkezett, ezért az indítást azonnal leállították. Az elemzéssel, és ha kell, a cserével egy-két napon belül elkészülnek a szakemberek, így a Falcon 9-es várhatóan holnap indulhat útnak.
A Dragon kapszulát a 18 emelet magas Falcon 9-es a világűr alsó felébe juttatja el, ahol a szerkezet hozzávetőleg négy órát tölt majd. Ezután visszatér a légkörbe, majd becsapódik a Csendes-óceán vizébe. A technikai kihívás óriási, a Falcon 9-es, orrában a Dragonnal, óránként 27 ezer kilométeres sebességgel száguld majd, ezért a legapróbb hiba is végzetes lehet – magyarázta a halasztás okát Gwynne Shotwell, a Space X elnöke. Elon Musk internetes vállalkozó, a PayPal és a Space X alapítójának becslése szerint körülbelül ötven százalék annak az esélye, hogy a küldetéskor minden rendben menjen.
A mostani a Falcon 9-es második missziója lesz. Első útja tesztrepülés volt idén júniusban. A magáncég programját szövetségi pénzekkel is támogatják, miután Barack Obama elnök év eleji döntése szerint az emberes űrrepülések a NASA-tól kereskedelmi cégekhez kerülnek át. A Dragon a hamarosan nyugdíjba vonuló űrrepülőgépek helyébe léphet, 2013-tól utánpótlást és személyzetet szállítva a Nemzetközi Űrállomásra.
Nem a Space X az egyetlen magáncég, amely űrutazásokhoz fejleszt járműveket. Burt Rutan vállalata, a Scaled Composites eddig már hatszor repült a SpaceShipOne többször felhasználható, légi indítású űrrepülőgéppel, igaz, a szerkezet az alacsony Föld körüli pályát sem képes elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.