Elkerülhető a lábtörés

A harcművészetekből ismert mozdulatokkal gyakorolják az egyik kaposvári nyugdíjasklub tagjai a súlyos sérülések megelőzését célzó esési technikákat. Kurucz Gabriella ÁNTSZ-es egészségnevelő tizenöt napos egyensúlytorna-kurzusán huszonöt idős férfi és asszony tanulja: miként úszhatja meg a telet fájdalmas végtag- vagy válltörés nélkül.

2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvodás gyerekek mozgásjavító tornája közben ötlött fel Kurucz Gabriellában, hogy az idősek egészségének megőrzését is jelentősen segítené az egyensúlytorna. Lapunknak elmondta, tapasztalatai szerint az idős embereknek a lábujjhegyen állás is nehézséget okoz, nem beszélve a jeges, csúszós járdán való egyensúlyozásról. Természetesen nem az eséstechnika gyakorlásával kell kezdeni a baleset-megelőzést, hanem a vérnyomás karbantartásával. Kurucz Gabriella azt tanácsolja az időseknek, hogy reggelente, a hálószoba elhagyása előtt üldögéljenek egy kicsit az ágy szélén, otthon és az utcán kerüljék a hirtelen mozdulatokat.
– A kaposvári nyugdíjasklub 47 tagja közül most 25-en tanulják a télen szinte mindennapos kéz- és lábtöréseket megelőző technikát – mondta Pozsár Sándorné klubvezető. – Ha már végképp elkerülhetetlen az esés, nem mindegy, hogy milyen testhelyzetben érünk földet, és hogy mennyi időt kell kórházban, illetve gipszben tölteni – fűzte hozzá.
A téli hónapokban hat-nyolcszoros munkát adnak a mentőknek a végtag- vagy válltöréses esetek – közölte Szerémy György, a kaposvári mentőállomás főorvosa, aki rendkívül hasznosnak tartja Kurucz Gabriella munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.