FAZ: Hagyni kellene a magyarokat

Magyarország azért veszítette el helyzeti előnyét az elmúlt húsz évben, mert túlzottan hallgatott az angolszász tanácsadókra, és kereste a multinacionális érdekkörök kegyeit. A jövőre várható 2,7 százalékos költségvetési hiány teljesítését követően azonban hagyni kellene a magyarokat, hadd járják a saját útjukat – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Hajdú Péter
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán túlságosan is követték a magyarok az angolszász gazdasági tanácsadók útmutatását, és igyekeztek kedvezni a multinacionális cégeknek és külföldi befektetőknek – ezzel magyarázza a szerző, Hanno Mussler, hogy a rendszerváltást követően még éllovas Magyarország igencsak lecsúszott az egykori szocialista országok ranglistáján.
A Magyar Nemzeti Bank múlt heti kamatemelését követő helyzetet elemző írásban arra hívja fel a figyelmet, hogy a forint alig egy hét alatt egy százalékot erősödött az euróval és 1,3 százalékot a svájci frankkal szemben, miközben a térség valutái ugyanennyit veszítettek erejükből. Pedig hazánkról leginkább negatív hírek keringenek a világban, s így a Standard & Poor’s után a Moody’s is leminősítette Magyarország hitelképességét.
*
A magyar kormány és a jegybank vitázik: a növekedéspárti kabinetnek rossz hír az alapkamat emelése, s még inkább, hogy az MNB újabb emelést helyezett kilátásba. A jegybank érvelése megegyezik a nemzetközi véleménnyel: az egyszeri különadókkal a kormány csak időleges megoldást talált a költségvetési problémákra. A szerző kiemeli, leginkább a külföldi pénzintézetek átkozódnak a bankadó miatt, az osztrákok például magyarországi fiókjaikban létszámleépítéssel reagáltak. A szerző rámutat: érthető, hogy a magyarok időnként egyedül érzik magukat a nemzetközi közösségben, majd azt mondja, Orbán Viktor politikája nehezen kiszámítható, ezért számolni lehet a forint árfolyamának ingadozásával. – Még nem lehet megállapítani, bölcs lépés volt-e az IMF-segítség visszautasítása – mondja a szerző –, ám az látható, hogy a nemzetközi befektetők megsértődtek, miután Magyarország a saját útját akarja járni.
– Sokan csodálkoznának, ha két évvel a kutyaszorító után Görögország és Írország is ilyen jó helyzetben volna, mint Magyarország. Az Európai Bizottság két hónappal ezelőtt még az euróövezet legjobbjairól, Finnországról és Luxemburgról sem feltételezte, hogy deficitjük idén a GDP 3 százaléka alatt lesz. Talán hagyni kellene a magyarokat, hadd menjenek a maguk feje után – zárta kommentárját a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.