Félmilliárdos beruházás a békéscsabai kórházban

V. Fehér József
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai uniós támogatással csaknem 513 millió forintos összköltségű beruházás kivitelezési munkálatai és műszerbeszerzések kezdődhetnek a békéscsabai kórházban. A fejlesztés a Réthy Pál kórház-rendelőintézet sürgősségi osztályának ellátási területén – ide értve Békéscsaba 65 ezer fős lakosságát, valamint a megye további 25 települését – összesen mintegy 175 ezer embernek az életesélyeit javítja. Békéscsaba önkormányzata még 2008 májusában adott be pályázatot a kórház sürgősségi osztályának fejlesztésére, amelynek eredményeként 456 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A fejlesztés csaknem 90 százalékban ebből a forrásból származik. Az önrészt az önkormányzat és a kórház a közgyűlési döntés szerint együttesen biztosítja.
A fejlesztésnek köszönhetően megújul a sürgősségi betegellátó osztály műtőblokkja. Egyszerűbbé válik a helikopterleszálló megközelíthetősége, így sürgős esetekben gyorsabb lesz az ellátás. Új várótermet alakítanak ki a sürgősségi betegellátó osztály röntgenállomásánál, a traumatológiai kezelők nyílászárókat kapnak. Akadálymentessé válik a főbejárat, így a mozgáskorlátozottak is gond nélkül igénybe tudják venni azt. Parkolóhelyek épülnek a mozgáskorlátozottak számára külön résszel, és megújul az osztály klíma- és tűzjelző rendszere. CT-t, digitális röntgent, ultrahangkészüléket és szakmai műszereket, műtőasztalokat, műtőkocsikat, ágyakat szereznek be, s fejlődik az informatikai hálózat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.