Fokozódik a németek euróellenes hangulata

Stefan Lázár
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nő a németek félelme megtakarításaik miatt. A hazai pénzügyi szakértők mind gyakrabban kritizálják, magyarázzák és megkérdőjelezik a közös európai pénz jövőjét és a köztársaság szerepét az eurózóna mentőangyalaként. A kormány határozottan cáfolja ugyan a hírt, hogy Angela Merkel felvetette volna Németország kilépésének lehetőségét, a kancellárnak – saját politikai jövője érdekében – hamarosan határozottan állást kell foglalnia.
A németek félelmét fokozza az a nosztalgia, amely a hajdani kemény valutát, a márkát lengi körül. A hajdanvolt „gazdasági csoda” ezen alappillérétől vett, elsietett búcsú jelentős szerepet játszott a rekordkancellár, Helmut Kohl bukásában, és figyelmeztető jelnek számít Merkel számára is. Hibásnak bizonyult az a meggyőződés, hogy az euró majd összeforrasztja Európa országait. „Ennek éppen az ellenkezője következett be, a közös pénzegység most megosztja őket” – hangoztatta a Wormsban működő gazdasági főiskola professzora, Max Otte. A szakértők nagy része határozottan kiáll ugyan az euró mellett, de ezzel egy időben az euróövezet szétosztását javasolja északi és déli térségekre.
Az euró várható krízisét Crash (Összeomlás) című könyvében már évekkel ezelőtt megjósoló tudós azt javasolja a magyaroknak, a cseheknek és a lengyeleknek, hogy gazdaságuk összefonódására épülő, közös valutát hívjanak életre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.